Saptamana 12-16 mai este bogata in anunturi ale indicatorilor macroeconomici in intreaga lume, fiind programate si cateva discursuri importante culminand vineri cu cel al sefei FED Janet Yellen. In regiunea CEE vor fi publicati indicatorii PIB pentru trimestrul I al 2014 in Romania, Polonia, Ungaria si Republica Ceha. In mijlocul revenirii economice timide atat la nivel regional cat si global, asteptarile sunt ca PIB in Romania sa prezinte cea mai mare crestere, depasind‑o pe cea a tarilor din regiune, se arata intr-un raport emis luni de Piraeus Bank.

Luni, Institutul National de Statistica a publicat inflatia pentru luna aprilie. Inflatia lunara a fost 0.27%, la nivel anual inregistrandu-se o crestere a preturilor de 1.21%. Inflatia medie pentru ultimele 12 luni este 2.5% anual, in timp ce in termeni armonizati 2.1%.

Pretul produselor alimentare a scazut in aprilie cu 0.06% fata de luna anterioara si cu 2.29% fata de aprilie 2013, preturile produselor nealimentare au crescut cu 0.67% lunar si 3.04% a/a, in timp ce preturile serviciilor au scazut cu 0.05% lunar, crescand 3.91 a/a. Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate de combustibili si tutun, cresteri care au fost partial balansate de scaderile semnificative ale preturilor unor alimente si de scaderile la preturile la electricitate si gaz natural.

Productia industriala in martie a crescut cu 1.1% lunar, diminuand ritmul de crestere de la 1.3% in luna anterioara, crescand cu 11.6% a/a, in termeni ajustati sezonier. In primul trimestru al 2014 productia industriala a crescut cu 10.1% a/a in termeni neajustati sezonieri si cu 10.7% in termeni ajustati sezonier.

Deficitul comercial in trimestrul I 2014 a crescut cu 3.8% a/a la EUR 1.12mld, fiind rezultatul unor exporturi FOB de EUR 12.75mld, +10.1% a/a si a unor importuri CIF imports de EUR 13.87mld, +9.6%YoY.

Piata Valutara

Perechea EUR/USD a deschis sesiunea de luni la 1.3753, revenind ulterior in jurul 1.3765, perspectiva anuntarii in aceasta saptamana a inflatiei si PIB in UE fiind factorii care pot aduce modificari ale euro si, de asemenea, politicii monetare a BCE.

Valutele in regiunea Europei emergente sunt cotate mixt astazi, leul incepand sesiunea la 4.4330/EUR si continuandu‑si evolutia in jurul acestei valori neimpresionat de anunturile economice publicate.

Piata Monetara

In sesiunea de luni ratele dobanzilor continua sa scada, similar si randamentele implicite ale swap-urilor valutare care sunt sub 3.0% pentru O/N si T/N si pentru 1‑saptamana la 2.50%‑2.70%, in contextul unei lichiditati imbunatatite in piata monetara.

Piata Titlurilor

Ministerul Finantelor a vandut azi, conform planului, patru sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de trei ani platind un randament mediu de 3.95% si un randament maxim de 3.97%.

Piata secundara a titlurilor denominate in lei continua sa fie calma.

Metale Pretioase

Preturile metalelor pretioase sunt usor mai sus la inceputul acesta de saptamana, in contextul unor tensiuni amplificate in Ucraina, care dau valoare caracterului de activ de refugiu ale aurului.