Romania si-a piedut in ultimii ani mai toate avantajele pe care le avea in fata tarilor din regiune si are tot mai mare nevoie de investitii straine, este de parere economistul Unicredit Bank AG, Dan Bucsa. Totodata, acesta a mai mentionat ca in Romania populatia care lucreaza in agricultura produce un somaj mascat. “Angajarea scade in continuare, aceasta fiind o alta problema a tarilor de la noi din regiune. In Romania aproape 30% din populatie lucreaza in agricultura, iar acel este un fel de somaj mascat pentru ca ei nu produc mai nimic pentru economie”, a mai spus Bucsa, intr-o conferinta de profil organizata de The Associates.

Dan BucsaFoto: Agerpres

Potrivit lui, tarile din regiunea noastra trebuie sa creasca cu un anumit ritm in asa fel incat sa ajungem la un PIB per capita de la 60% la 70-75%.

“Romania trebuie sa creasca cu 8% nominal pentru a ajunge la acest criteriu in 2025. Nu este o sarcina imposibila, 8% nominal cu inflatie 3% inseamna o crestere de 5%. NUmai ca tara noastra a crescut foarte greu fata de restul tarilor din regiune”, a mai afirmat economistul.

Din punct de vedere al investiilor noi, Romania este una dintre cele mai nevoiase tari din regiune, cred specialistii in economie.

“Investitiile straine in tarile emergente s-au redus drastic dupa 2008 si nu mai exista reviriment. De la declansarea crizei pana acum tarile au ramas competitive din punct de vedere al pretului, din acest motiv investitiile sunt foarte importante. Competitivitatea prin preturi nu va mai fi valabila foarte mult timp”, a mai mentionat economistul Unicredit Bank AG.

Un alt factor care nu ajuta deloc tara noastra in aceasta lupta a competitivitatii este si imbatranirea populatiei.

  • BNR vrea diversificarea finantarii

“Si noi ca si banca centrala sprijinim diversificarea finantarii, prin incurajarea listarii a cat mai multor companii. Dar chiar si asa nu sunt foarte optimist in actualul cadru de reglementare al IPO-urilor pentru ca nu prea se doreste o transparentizare”, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Bursa este un catalizator pentru dezvoltarea economiei, spun economistii.

“Anul trecut a fost unul dintre cei mai buni ani de pe Bursa, avand in vedere ca am avut un rulaj de circa 10 milioane de euro pe zi. Am fost ajutati si de listarea a trei companii de stat. Comparativ cu Ungaria care este o tara ce sta mai slab decat noi, rulajul este mic. Asta inseamna ca avem un potential destul de mare de dezvoltare”, a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

Seful Bursei isi doreste ca listarea Electrica sa fie cea mai mare din istoria BVB si sa o depaseasca pe cea a Romgaz.

  • Aderarea la euro, de magnitudine asemenatoare cu aderarea la NATO si la UE

Din discutiile legate de Romania nu a scapat nici aderarea la moneda unica.

“Anuntul facut de Liviu Voinea in numele guvernului este cel mai important anunt si de asemenea cred ca avem sansa de a transforma proiectul de aderare la euro intr-un proiect de tara. Magnitudinea este asemenatoare cu aderarea la NATO si la UE”, a afirmat Lucian Anghel, presedintele BVB.

Acesta spune ca 2019 este o tinta foarte ambitioasa dar nu imposibil de realizat.

“Este foarte important pentru noi sa finalizam planul care va asigura bazele unui trai mai bun. Nu data in sine nu asta este extrem de important pentru Romania. noi trebuie sa avem acest proiect de tara, foarte bine detaliat”, a mai spus Anghel.

Totodata, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, spune ca decizia de aderare la euro este una strict politica.