In primul trimestru din anul curent s-au deschis 5.929 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 14% fata de aceeasi perioada a anului anterior, se arata intr-un studiu Coface remis miercuri presei.Productia si furnizarea de energie electrica & termica, apa & gaze, Industria extractiva si Constructiile au fost cele mai afectate sectoare de activitate, raportat la numarul firmelor active.

Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol din ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar cea a primelor 5 sectoare intre 65% - 70%.

Primele 5 sectoare care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al firmelor totale active. Avand in vedere acest factor structural, este important sa analizam numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv. Primele 10 sectoare care inregistreaza cele mai ridicate valori pentru acest indicator sunt listate in graficul de mai jos.

Sectorul productiei si furnizarii de energie electrica, precum si cel al industriei extractive inregistreaza valori mari pentru acest indicator din cauza unui efect de baza negativ, numarul de companii active fiind destul de redus. Astfel, urmatoarele sectoare care inregistreaza cele mai multe insolvente raportate la numarul companiilor active sunt: Constructiile, Fabricarea produselor textile, Industria alimentara si a bauturilor (in special Industria procesarii de carne) si HORECA. De mentionat ca aceleasi sectoare au fost incluse in topul sectoarelor cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si pentru ultimii 2 ani, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.