Printr-un proiect de lege postat pe site-ul Ministerului Muncii, se proune ca investirea activelor fondurilor de pensii facultative sa nu fie bazata in mod exclusiv pe ratinguri de credit, evitand astfel situatiile in care daca o agentie de rating retrogradeaza scorul unei entitati, administratorul fondului de pensii sa fie obligat sa re-orienteze sumele catre entitatile carora agentiile de rating le coteaza cu AAA. Masura nu este luata doar la nivelul Romaniei, ci face parte dintr-o initiativa europeana, Elvetia fiind tara care marti a luat o decizie similara.

Potrivit legislatiei prezente, cand vine vorba despre investitiile fondurilor de pensii private, Autoritatea de Supraveghere Financiara verifica indeplinirea obligatiei administratorilor de investire prudentiala a activelor fondurilor de pensii private.

Agentiile de ratng au fost acuzate de adancirea crizei financiare mondiale, prin notarea incorecta a riscurilor la care se expun investitorii.

Subcomisia permanenta a Senatului american care se ocupa de cercetarea cauzelor crizei a realizat un raport de 580 de pagini in care sunt descrise modalitatile baietilor “destepti” care acordau ratinguri dupa ureche si dupa cum le dicta lupta pentru cota de piata. Cand s-au trezit, au coborat masiv in cateva zile, mii de calificative de la AAA la junk.

BCE a avut o initiativa de a lansa o agentie de rating europeana, dar initiativa nu s-a mai concretizat.

Fondurile de pensii private facultative aveau la finele trimestrului al treilea din 2013 peste 305.000 de participanti, dintre care insa doar mai putin de jumatate isi plateau lunar contributiile, din cauza climatului economic inca insuficient de favorabil pentru relansarea apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariatilor.

Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au depasit la finele lunii septembrie nivelul de 750 milioane RON (168 mil. EUR), cu 35% mai mult decat in urma cu un an. Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2007 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 8,2%.