Ministerul Finantelor a publicat lista celor 92 de taxe parafiscale ce vor fi eliminate: taxa de 22 pentru pasaport, taxa de indrumare pentru infiintarea unei firme, taxa pentru eliberarea datelor statistice

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 15 mai 2014, 9:27 Economie | Finanţe & Bănci


Ioana Petrescu
Foto: Hotnews
 documente
(15 Mai 2014) PDF, 67KB
(15 Mai 2014) PDF, 114KB
Ministerul Finantelor Publice a lansat miercuri in dezbatere publica doua proiecte de acte normative a caror aplicare, coroborata cu alte acte din legislatia secundara, va conduce la eliminarea si comasarea a 92 de taxe parafiscale si tarife, scrie Mediafax. Prin cele doua proiecte puse in dezbatere publica vor fi eliminate si comasate 27 de taxe si tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru vor fi reduse inca 65 de taxe si tarife parafiscale, informeaza Ministerul Finantelor.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, spune ca adoptarea actelor normative va avea efecte benefice pentru contribuabili, care nu vor mai petrece timp la ghiseu, dar si pentru administratie, intrucat vor elimina costurile de administrare ale unor taxe si tarife cu incasari mici.

In comunicat se mentioneaza ca au fost analizate taxele si tarifele parafiscale pentru care cuantumul incasarilor realizate este nesemnificativ in raport cu costurile de colectare, precum si posibilitatea comasarii altora, prin constructia unor tarife grupate si individualizate in functie de tipologia activitatilor si serviciilor prestate de fiecare institutie.

Ministerul Finantelor prezinta o serie de exemple de taxe si tarife cu caracter nefiscal care urmeaza sa fie anulate si de care vor beneficia persoane fizice, agenti economici, institutii publice:

 • Ministerul Afacerilor Interne

- Tariful pentru eliberarea unui pasaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei, al carui nivel este 22 lei

 • Ministerul Justitiei
Oficiul National al Registrului Comertului
- Tarif asistenta indrumare infiintare firma - 19,8 lei pe ora
- Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetica a investitiei straine pentru o tara si o perioada definita; statistica in functie de un criteriu) - 20 lei/ fisa sintetica/statistica unicriteriala
- Tarif pentru cerere eliberare informatii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii - 11 lei /firma

 • Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala
- Tarif pentru consultanta si prestari de servicii acordate la cerere (consultanta privind legislatia in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice) - 73 lei/ora

 • Consiliul Concurentei
- Tarif privind accesul la documentatie (documentatie care vizeaza investigatii privind practicile anticoncurentiale) - 150 lei /solicitare

 • Ministerul pentru Societatea Informationala
- Tariful de utilizare a procedurii electronice - 46 lei/an/utilizator

 • Ministerul Sanatatii
- Taxa pentru emitere aviz privind activitati in domeniul dispozitivelor medicale si medicamentelor - 300 lei/aviz

Practic, vor fi eliminate acele taxe nefiscale pentru care in anul 2013 au fost realizate incasari sub 100.000 lei/taxa.

 Urmare analizarii propunerilor de reducere/restructurare a taxelor si tarifelor cu caracter nefiscal de catre ministerele implicate, s-a obtinut un consens in privinta taxelor si tarifelor care pot fi reduse prin eliminare sau comasare.

Criteriile principale care au stat la baza operatiunilor de reducere prin eliminare si/sau comasare au fost cele referitoare la eficienta si aportul bugetar, nesemnificativ in raport cu sarcinile administrative la nivelul contribuabililor si a serviciilor publice implicate in ce priveste eliminarea si respectiv constructia unor taxe/tarife grupate si individualizate in functie de tipologia activitatilor si serviciilor prestate de institutiile prestatoare in cazul comasarilor.

Astfel, proiectul de hotarare de guvern propune modificarea urmatoarelor acte normative:
 •  Hotararea Guvernului nr. 1085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic National in sensul eliminarii tarifului anual de utilizare a procedurii electronice pentru obtinerea de servicii puse la dispozitie de "Sistemul e-guvernare", in cuantum de 46 de lei, intrucat acest tarif viza depunerea electronica a declaratiei fiscale D112 la A.N.A.F prin Sistemul Electronic National, dar pentru depunerea acestei declaratii nu a fost perceput niciodata acest tarif, identificandu-se un alt sistem electronic de depunere fara perceperea unui tarif.

 • Hotararea Guvernului  nr. 745/2007 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea licentelor in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice, in sensul eliminarii tarifului de analiza a documentatiei de licentiere/autorizare in cuantum de 64 de lei, prin abrogarea punctului A.2. din anexa nr.8, intrucat prin eficienta bugetara a acestuia nu se justifica.

 • Hotararea Guvernului nr. 787/2003 privind aprobarea infiintarii pe langa Ministerul Administratiei si Internelor a unor activitati finantate integral din venituri proprii, in sensul eliminarii taxei de inscriere pentru examenul de admitere la scolile militare de subofiteri si jandarmi, prin modificarea art.1 alin (1), litera b, intrucat inscrierea la examen nu reprezinta de fapt un serviciu prestat.

 • Hotararea Guvernului nr. 1408/2009 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole, in sensul comasarii taxei percepute pentru autorizarea anuala a plantatiilor viticole destinate obtinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlata si vinuri cu indicatie geografica cu taxa privind atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlata si a indicatiei geografice pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlata si/sau a vinurilor cu indicatie geografica, rezultand o singura taxa cu denumirea de taxa vitivinicola,  prin modificarea art.5, avand in vedere ca vizeaza de fapt acelasi scop al autorizarii vanzarii vinurilor de origine controlata.

 • Hotararea Guvernului nr. 1609/2006 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale, in sensul comasarii urmatoarelor trei tarife: tarif din domeniul medicinei legale; tarif reprezentand avizul Comisiei superioare medico-legale; tarif reprezentand avizul Comisiei de avizare si control al actelor medico-legale, rezultand un singur tarif cu denumirea tarif pentru efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale, prin modificarea anexei nr.1, deoarece toate vizeaza de fapt acelasi tip de activitate al I.M.L.

 • Hotararea Guvernului nr. 902/2012 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, in sensul  eliminarii a doua tarife: Cerere eliberare date statistice (fisa sintetica a investitiei straine pentru o tara si o perioada definita; statistica in functie de un criteriu) si Cerere eliberare informatii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii, precum si comasarea a cinci taxe intr-una singura, denumita taxa pentru operatiunile efectuate de ONRC si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si comasarea a trei tarife in unul singur, denumit tarif pentru eliberarea de informatii privind datele inregistrate in registrul comertului computerizat, prin modificarea art.1, art.2, alineatelor (1),- (3) ale art.3, art.5, art.7, anexele 1 si 2, intrucat acestea sunt percepute doar pentru doua tipuri de activitati ale O.N.R.C.

 • Modificarea Hotararii Guvernului nr. 277/2002 privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, in sensul eliminarii taxei de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin abrogarea pct.5 al art.5, datorita nivelului nesemnificativ al venitului in raport cu importanta sociala a acestui serviciu de stimulare a ocuparii fortei de munca.
Prin modificarea de acte normative descrise mai sus se realizeaza o reducere de taxe/tarife in total de 15 din care prin eliminare 5, prin comasare 10.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8547 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Intr-un (Joi, 15 mai 2014, 9:41)

  canuta [utilizator]

  final,contribuabilul va plati mai putini bani in total,sau in loc de 92 de chitante va avea una singura de aceeasi valoare,eventual mai mare?
  • +3 (5 voturi)    
   povestiri cu final asteptat.. (Joi, 15 mai 2014, 11:16)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui canuta

   intr-un final, institutiile respective vor avea acelasi buget de cheltuieli sau mai mare, deci veniturile vor fi asigurate din alte taxe si/sau impozite. mai complicat va fi sa-si justifice personalul din casierii, dar bugetarii au talente ascunse cand raman fara obiectul muncii.

   dar daca don'shoara profesoara cu studii la Harvard ar fi implementat in institutiile financiare din Romania un sistem de incasare rapida si eficienta a taxelor cu cardul?.. taxele in sine nu deranjeaza atat de tare (practic, e de preferat sa plateasca doar cel care beneficiaza de serviciul public respectiv, nu toti contribuabilii) cat faptul ca pentru a obtine o hartie mazgalita de un functionar public trebuie sa te mai plimbi pe la nspe ghisee cu alte 3-4 hartiute sa o platesti. nu ai bani cash? ghinion, du-te si cauta un bancomat. ai banii? pai mai stai o data la coada la casieria fundul curtii ca statul roman nu e conectat la realitatile secolului XXI.

   ieri maimutzoiul de ponta spunea cu subiect si predicat ca banii din acciza pe combustibil au alta prioritate decat drumurile tarii. pai stim cu totii ca strangeti la gramada toate taxele si impozitele si apoi le redistribuiti.. de ce mai pierdem vremea cu 5% aia, 3% ailalta? nu se poate spune clar ca taxa pe munca e 35% (aberatie socialista - nu-i putem spune "contributie" la pensii sau sanatate pt ca nu e corelata cu serviciul oferit - unii platesc si altii beneficiaza), impozitul pe venit 16% si apoi pe consum 24%? sa inteleaga tot prostul de unde provin banii aia pe care ii cheltuie guvernul.
 • +7 (9 voturi)    
  a' la voinea : ELIMINARE prin COMASARE (Joi, 15 mai 2014, 9:56)

  linarel [utilizator]

  bravo's derbedeilor .
  • +2 (4 voturi)    
   E taxa de fraier (Joi, 15 mai 2014, 10:56)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   ca n-am plecat deja din tara.
 • +5 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 15 mai 2014, 10:25)

  tenere [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
   CORECT (Joi, 15 mai 2014, 11:44)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui tenere

   La finante nu conduce doamna ministru care are intentii bune.Conduce domnul Mugur Isarescu care protejeaza interesele bancilor prin intermediul secretatului de stat Gerghina fost consilier al lui Isarescu. Statul in loc sa recupereze cat mai mult la buget din evaziune si imprumuta de la banci. Nu domnule Isarescu si domnule Gherghina ca statule cel mai bun client care isi plateste tot timpul datoriile catre banci? Bancile nu mai crediteaza productia ci doar statul. Cine a facut acest lucru? Isarescu cu Gherghina. Acum au aburit-o cu taxele acestea dar majoritatea fondurilor vin din imprumuturile lunare pe care le face ministerul finantelor publice dela banci. Cine din cadrul ministerului de finante publice se ocupa de bugetul tarii? Domnul Gherghina. Uite asa pe nesimtite romani sunt indatorati la banci prin intremediul datorii publice pe care mister Gherghina o creste luna de luna. Domna ministru daca vreti sa scapati de cancerul de la finante incepti cu cei din jurul dumneavoastra care au in cap doar ideile comuniste alu Ceausescu. La ei nu au idee de relansarea economiei si de rolul activ in acest proces pe care ar trebui sa il joace ministerul dumneavoastra cu onor il conduceti. Atat gandesc ce nu putem incasa din taxe si impozite completam prin imprumuturi de la banci, luna de luna.
 • +1 (1 vot)    
  Mai sunt de eliminat!! (Marţi, 20 mai 2014, 12:38)

  marius123 [utilizator]

  De exemplu, ca sa-ti scoti cazier, tre' sa mergi la posta si finate, la Posta...2 lei...la finate parca 10 lei.
  In vest (doamna tanara ministru ar trebui sa stie!!) scoti criminard record Check pe internet (chiar daca vine prin posta).
  La permise de conducere la fel...mergi la CEC, Posta, Finante, FOTO, etc,,,cand ar putea sa reolve tot acolo la ghiseu.

  Mai era site-ul e-romania ...la care sa platesti online...NU E FUNCTIONAL IN TOATA TARA.

  La institutiile publice nu au POS, sa platesti cu cardul...stau fuctionarii aia acolo sa scoata hartii la imprimanta...
  Si multe altele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by