Cifrele privind evolutia PIB pe primul trimestru , furnizate joi de catre Statistica sunt interpretate diferit de economisti, predominand optimismul ca ritmul anual de crestere anuntat de INS- de 3,8%- sa duca la o cresterea economica semestriala apropiata de 3,5-4,2% pentru ca apoi, in ultimele doua trimestre sa scada sub 3% datorita efectului de baza indus de productia agricola exceptionala de anul trecut. "O accelerare a cresterii economice era de asteptat. De altfel si noi am revizuit de cateva saptamani prognoza de crestere economica pe 2014 de la 2,5% la 3%. Spre deosebire de anul trecut, acum avem primele semne ca suntem martorii unui reviriment al consumului, cifrele din comertul cu amanuntul sugerand aceasta schimbare", a declarat pentru HotNews.ro Radu Craciun, economistul sef al celei mai mari banci locale, BCR.

  • Craciun: Semnele de relansare a economiei europene vor fi un element suplimentar de stimulare a cresterii economiei locale

" Din acest motiv suspectam ca cresterea economica din primul trimestru a fost o consecinta a acestei noi evolutii. Este de asteptat ca cresterea economica pe primele 2 trimestre sa se fie apropiata de 3,5-4,2% pentru ca apoi, in ultimele doua trimestre sa scada sub 3% datorita efectului de baza indus de productia agricola exceptionala de anul trecut. Pentru ca cresterea economica sa isi pastreze ritmul actual consideram ca fiind esentiala pastrarea dobanzilor la un nivel scazut precum si continuarea procesului de scadere a rezervelor minime obligatorii. In paralel accelerarea absorbtiei fondurilor europene va fi de bun augur pentru evolutia economiei. In perspectiva, semnele de relansare a economiei europene vor fi un element suplimentar de stimulare a cresterii economiei locale", mai spune Craciun.

  • Citu: Suntem mai saraci in termeni reali

De partea cealalta il gasim pe Florin Citu, care spune ca in 2014 INS a reviziuit toata datele istorice pentru PIB real. "Noile cifre arata un PIB real mai mic cu 370 milioane euro in perioada 2000 ￯ 2013. Aceasta este valoarea reala a bunurilor si serviciilor produse de noi in aceasta perioada, cat de mult am reusit sa acumulam dupa ce eliminam influenta preturilor si a elementelor de sezonalitate. Nu conteaza asa de mult pentru deciziile individuale ale fiecaruia dintre noi dar arata efectul politicilor economice si influenteaza toate modele pe care le folosesc institutiile statului pentru a lua decizii de politica economica. Dupa cum se vede in grafic nici varful atins in 2008 nu mai este ce a fost.

Cifra trimestriala de crestere- de 0,1%- implica o ajustare in jos a PIB real din trimestrul IV 2013 cu 0.5 puncte procentuale (sau o reducere a ratei de crestere trimestriala de la 1.6% la 1.06 %), ceea ce face ca in 2013 cresterea economica sa fie redusa de la 3.5% la 3.18%. "Dar mai inseamna ceva care are implicatii mult mai serioase. PIB-ul real cumulat in trimestrul I 2014 a crescut distanta fata de maximul de la sfarsitul lui 2008. Suntem mai saraci in termeni reali. De exemplu la sfarsitul lui 2013 eram cu 600 milioane euro sub maximul din 2008 si recuperam teren iar in trimestrul 1 2014 suntem mai saraci cu 1.2 miliarde euro fata de nivelul din 2008- regres nu progres", scrie Florin Citu pe blogul lui.

  • Lungu: Performanta industriei autohtone este cu atat mai remarcabila cu cat revenirea pe crestere a economiei UE, principala piata de defacere, este inca firava

La randul lui, Laurian Lungu, managing director al Macroanalitica, e optimist."Dincolo de efectul conjunctural al agriculturii asupra PIB-ului cresterea economica din ultimele trimestre s-a datorat in mare masura aportului sectorului industriei. Aceasta tendinta va continua si in urmatoarele trimestre chiar daca este de asteptat ca rata de crestere sa fie usor diminuata. Performanta industriei autohtone este cu atat mai remarcabila cu cat revenirea pe crestere a economiei UE, principala piata de defacere, este inca firava. In 2014 economia Romaniei ar putea avansa cu 3.2% in conditiile in care aportul investitiilor si a consumului intern in PIB va deveni mai semnificativ", a declarat Laurian pentru HotNews.ro

  • Dumitru: Sa ne pastram realismul si sa ne vedem de treaba, de agenda de reforme structurale

"Cifra legata de cresterea economica este buna. Industria merge bine, serviciile au accelerat si ele. Vestea cea mai buna este legata de vanzarile cu amanuntul, care au accelerat. Si se vede in revenirea consumului intern. Constructiile cel mai probabil au fost pe minus, in conditiile in care investitiile publice au fost ajustate foarte mult. Entuziasmul necontrolat ar putea face chiar rau. Ar trebui sa ne pastram realismul si sa ne vedem de treaba, de agenda de reforme structurale, pentru a putea sa trecem la euro in 2019", a declarat in ZF Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

  • Olteanu, BNR: un avans de 3,8% nu ajuta economia romaneasca sa recupereze decalajele fata de alte state sau sa adopte euro in 2019

Romania a avut, alaturi de Ungaria si Polonia, una din cele mai mari cresteri economice din UE in primul trimestru, insa un avans de 3,8% nu ajuta economia romaneasca sa recupereze decalajele fata de alte state sau sa adopte euro in 2019, apreciaza viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Mediafax. "Sigur ca trei si ceva la suta nu ne ajuta, nu ne face sa prindem din urma celelalte tari UE, sa adoptam euro in 2019, tari ca Romania trebuie sa creasca mai mult, dar este un bun pas inainte", a declarat joi Olteanu la conferinta est-europeana a TMA Europe, asociatie care reuneste experti in administrarea reorganizarii afacerilor cu probleme (turnaround management), evenimentul fiind gazduit de BNR.