ASF a decis suspendarea, pentru o perioada de 90 de zile, a autorizatiei de functionare a SSIF CARPATICA INVEST S.A., in vederea remedierii situatiei financiare si atragerii de noi resurse de capital, a anuntat vineri autoritatea de reglementare. Pe perioada suspendarii autorizatiei de functionare, SSIF CARPATICA INVEST S.A. poate efectua operatiuni de depunere/ retragere de numerar in/din conturile clientilor si operatiuni de transfer a valorilor mobiliare catre Sectiunea I a Depozitarului Central sau catre alte conturi indicate de clienti, se mai arata in comunicatul ASF.

Autoritatea de Surpaveghere Financiara (ASF) amendase la finalul anului trecut Carpatica Invest cu aproape 22.000 de lei, suma reprezentand 1% din cifra de afaceri din 2012, deoarece firma de brokeraj nu a completat componenta Consiliului de Administratie de la doua la trei persoane.

Carpatica Invest a contestat la ASF sanctiunea, dar plangerea a fost respinsa de institutie.

Compania a intermediat anul trecut tranzactii de aproape 255,7 milioane lei la Bursa de la Bucuresti, clasandu-se pe locul 17 in topul brokerilor, cu o cota de piata de 0,94%, potrivit Mediafax.

Firma de brokeraj Carpatica Invest face parte din grupul financiar Carpatica, implicat in mai multe scandaluri.

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt arestati preventiv pentru fapte coruptie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

Presedintele ASF, Dan-Radu Rusanu, a fost retinut in dosarul "Carpatica", dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins urmarirea penala in cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor. Procurorii DNA au inceput urmarirea penala a lui Dan Radu Rusanu, in acest dosar, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor Carpatica.