
In graficul de mai sus aveti numarul de ore pe an al unui roman in perioada 1989-2013. O sa observati ca exista doua perioada distincte- cea de pana in 1999 si cea de dupa. Daca s-a facut un salt in numarul orelor muncite, atunci a fost facut. As mai vrea sa fac o precizare.
Ca orice statistica, si graficul de mai sus are imperfectiuni. El nu masoara munca facuta "de acasa", adica daca seara raspundem la emailurile de serviciu din pat, dar masoara drept "timp muncit" si perioada in care la serviciu navigam pe net sau citim bancuri pe vreun site.

Mai sus aveti o comparatie a Romaniei cu alte tari europene, avand la baza acelasi indicator. O sa vedeti ca in majoritatea statelor, tendinta este de "aerisire" a muncii, prin reducerea numarului anual de ore lucrate, exceptie facand Grecia si Romania. Din motive de usurinta a "citirii" graficului nu am inclus toate statele membre UE.
Ar mai fi un indicator interesant. Volumul total de munca in ore de munca anuala dintr-o tara.
Situatia sta ca in graficul de mai jos:

Si atunci de unde vine stressul pe care il acuza majoritatea oamenilor? Salariile cresc anual (in medie), munca e ca volum, cam aceeasi....si atunci de unde stressul pe care il acuzam cu totii?
Opinia mea este ca vine din doua directii: nesiguranta privind viitorul locului de munca si banii insuficienti pentru a te relaxa adecvat. E frustrant sa muncesti un an si sa nu poti, din economii, sa te distrezi asa cum ti-ar placea. Ori, achetele TUS (Time Use Survey- Ancheta Utilizarii Timpului) arata ca avem timp liber in usoara scadere, pe care il folosim cu mare zgarcenie (cand vine vorba de cheltuieli) din cauza reducerii fondurilor financiare disponibile.
Drept este ca atunci cand vine vorba despre folosirea timpului liber, trebuie sa avem in vedere si ce inseamna timp cu adevarat liber. Este demonstrat ca timpul poate fi impartit in patru categorii: munca platita, munca neplatita, ingrijire personala si timp liber ( Robinson si Godbey, 1997). Munca platita stim ce este. "Timpul pentru munca neplatita"include ingrijirea copiilor, prepararea mancarii, curatenia in casa, spalarea hainelor, gospodarirea casei, gradinaritul, intretinerea casei si reparatiile, ingrijirea masinii si cumparaturile. Ingrijirea personala sau timpul "personal " este asociat cu mentinerea functiilor corpului (dormitul, mancatul, spalatul, imbracatul si ingrijirea sanatatii). Timpul cu adevarat liber reprezinta o categorie reziduala. Este timpul care ramane dupa satisfacerea conditiilor pentru mentinerea corpului dupa ce eliminam activitatile din categoriile anterior amintite. El include si timpul folosit spre exemplu pentru activitati religioase si civice.
Deci, ca sa sintetizez: fata de perioada de dinaintea crizei, nu muncim mai mult (4 ore pe an in plus intra in marja de eroare). Dar suntem mai stresati din cauza incertitudinii privitoare la locul de munca si al lipsei de economii care sa ne asigure un confort psihic rezonabil. Sau, poate ca sunt si alte explicatii...
In primul rand, oficial, in scripte, am muncit mai putin. Practic am muncit cu mult mai mult, fara dubiu. Munca e munca, pauza e scurta, se mai sta la o poveste sau o tigara dar respectul pentru munca, pentru propriile rezultate si performante sunt cu totul altele. Din momentul in care ai semnat un contract de munca iti dai tot ce ai mai bun pentru partea ta de contract.
Apoi, cand ai pus stiloul jos, ala e jos. Asa cum e respectata munca, asa e respectat si timpul tau si concediul. Deci lucrurile sunt foarte clar separate.
Apoi, oamenii folosesc eficient timpul liber. Se relaxeaza pe bune. Nemtilor le place natura, muntele, sportul. In week-end toata lumea e afara, face ceva. In timpul asta romanii se lamenteaza ca nu au bani si stau in fata televizorului. Sunt foarte multe lucruri care se pot face pt a te relaxa sau simti bine fara a cheltui multi bani.
As mai aminti ca romanii sunt vesnic intr-un stres auto-impus, continuu si inutil. Incepand cu traficul - toti se grabesc, intotdeauna, si duminica, si cand nu au treaba toata lumea e in graba. M-am obisnuit sa fiu calm si imi face placere sa conduc, ma bucur de masina si de cei cu care povestesc la volan.
La munca la fel: pare totul sub presiune cand de fapt cu ceva mai multa eficienta s-ar putea face relaxat aceeasi treaba.
Asadar acest stres s-ar putea reduce prin eficienta si munca cu calm, prin separarea clara a activitatilor si a celor patru categorii de timp si prin o mai buna folosire a timpului liber - in loc de o vorba de o ora cu vecinul sau un post de stiri de panicat lumea mai bine un munte, un strand, o bicicleta, o floare in gradina, o joaca cu copiii.