Euro a scazut vineri dimineata afectat de slabele rezultate ale sondajului Ifo in Germania. Datele sub asteptari din cea mai puternica economie a Europei creste probabilitatea adoptarii unor masuri de relaxare a politicii monetare de catre BCE in iunie. Moneda unica se tranzactioneaza in apropierea minimului de peste trei luni atins dimineata la USD 1.3615/EUR. In aceste conditii, cotatia BNR pentru cursul leu/eur s-a stabilit la 4,41, cu doi bani mai apreciata decat cea din debutul acestei saptamani.

Dupa ce a crescut in 1Q14 cu 2.5% fata de trimestrul corepunzator al anului trecut conform datelor prezentate in aceasta dimineata, se asteapta ca economia germana sa creasca intr-un ritm mai redus in 2Q14. Sondajul realizat de institutul bavarez Ifo arata ca atat indicele ce masoara activitatea economica curenta cat si cel privitor la asteptari au scazut in mai. Investitorii asteapta datele privind vanzarile de case noi in SUA sperand ca numarul de case noi monofamiliale vandute sa isi revina in aprilie dupa minimul ultimelor opt luni atins in martie.

Zlotul a atins un nou maxim fata de euro vineri dimineata la 4.1505/EUR dupa ce un oficial al bancii centrale a declarat ieri ca ratele ar putea ramane neschimbate pana la sfarsitul lui 2015, scaderea ratelor neavand acoperire economica. Leul a deschis la 4.4130/EUR si a ramas intr-un interval ingust intre 4.4100 si 4.4173/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida ziua neschimbat.

  •  Piata metalelor pretioase

Pretul aurului a ramas si vineri dimineata in aria ingusta din jurul valorii de 1,290 dolari pe uncie; investitorii spera ca alegerile din Ucraina vor da o directie tradingului. Argintul a urmat o evolutie asemanatoare cu a aurului fiind cotat in preajma valorii de 19.38 dolari pe uncie; pretul paladiului a crescut la 831.25 dolari pe uncie iar cel al platinei la 1,482.00 dolari pe uncie (nu departe de maximum ultimilor doi ani jumatate atins joi la 1,493.90 dolari pe uncie) sustinute de grijile privind oferta.