Directorul Directiei Juridice din Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Melania Nicoleta Grecu, si-a dat joi demisia din functie, informatiile legate de acest gest fiind foarte confuze. Oficialii ASF spun ca de fapt nu ar fi demisionat, ci ar fi plecat cu acordul partilor, in vreme ce surse din piata spun ca i s-ar fi cerut sa plece. Pana la ora redactarii acestui material Grecu nu a putut fi contactata. Reamintim ca ASF a fost in ultimele luni obiectul unor ample scandaluri de presa, autoritatile incercand sa reformeze din mers institutia, desi aceasta are o cota jalnica de incredere.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

Contactati de HotNews.ro pe acest subiect, oficialii ASF au declarat ca ''Directorul Direcției Juridice a plecat cu acordul părților, nu face parte din proiectul de restructurare și nu presupune niciun pachet compensatoriu''.

UPDATE 22:45:Nicoleta Grecu a transmis catre HotNews.ro urmatoarele precizari legate de plecarea sa din ASF:

  • "Am solicitat conducerii ASF aprobarea cererii de incetare a contractului individual de munca, prin acordul partilor. Decizia plecarii mele din institutie are la baza motive personale, independente de activitatea desfasurata in cadrul ASF. Doresc sa mentionez faptul ca, la nivelul conducerii ASF mi s-a cerut sa imi retrag cererea si sa raman in cadrul institutiei. Nu a existat niciodata intentia din partea conducerii de a mi se solicita plecarea, din contra,  domnul presedinte Misu Negritoiu si-a manifestat intentia concreta de a lucra cu mine in perioada urmatoare, lucru care poate fi confirmat. Mentionez ca precizarile mele vin sa lamureasca eventualele supozitii ale unei presupuse solicitari din partea conducerii de a pleca din ASF".

Dupa scandalurile legate de salariile de zeci de mii de euro pe care si le acordau, dar mai ales bazate pe reglementarea fundamental ineficienta pe care ASF o desfasura, si care a culminat cu retinerea lui Dan Radu Rusanu, apoi cu scalndalul ASTRA Asigurari, Carpatica Asig, Omniasig si multe altele, comunicatorii din ASF au transmis Hotnews ca Grecu nu ar fi demisionat, ci ca ar fi acceptat sa plece din companie cu acordul partilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va intra intr-un program amplu de reorganizare, pe baza raportului PwC, care va duce la o reducere masiva a cheltuielilor cu personalul si cresterea semnificativa a eficientei, avand ca model organizarea BNR, a anuntat presedintele autoritatii, Misu Negritoiu.

Raportul PwC propune revizuirea numarului de personal de executie in baza unei organigrame simplificate (...) Se vor elimina anumite nivele de conducere nenecesare si se vor simplifica procesele de executie din institutie. Nu pot sa va dau cifre acum, dar obiectivul este reducerea masiva a cheltuielilor de personal si imbunatatirea substantiala a eficientei. Am discutat cu personalul. Avem nevoie de fiecare, dar nu de toata lumea. Cine munceste, cine e eficient, va avea un loc de munca. Locul de munca nu este garantat pentru mine, nici pentru mine, desi avem un contract colectiv. Locul de munca se castiga prin performanta", a spus Negritoiu la prima conferinta de presa de la preluarea mandatului.

Potrivit presedintelui ASF, restructurarea va privi in principal functiile de conducere si in special cele de middle management.

"Sunt prea multi sefi in ASF", a spus Negritoiu.

El a aratat ca reducerea cheltuielilor a inceput deja prin scaderea remuneratiilor si indemnizatiilor Consiliului ASF, care au fost aliniate sub remuneratiile din BNR si sub o medie a autoritatilor similare din UE.

"Am cea mai mare scadere, dar nu va dau procentele si sumele, pentru ca trebuie sa ma lamuresc cu privire la principiul afisarii salariilor individuale. Ne vom respecta prevederea legala de a publica cheltuielile salariale ale conducerii. Scaderile au fost substantiale", a adaugat Negritoiu.

Seful ASF a anuntat ca angajarile din ASF au fost blocate si au fost suspendate toate primele si bonusurile pana la finalizarea noii organigrame. In opinia lui Negritoiu, salariatii ASF ar trebui sa primeasca o singura prima, in functie de performanta anuala, iar primele de performanta sa fie doar exceptii, pentru rezultate pe proiecte speciale.

Presedintele a mai aratat ca nu a adus pe nimeni in ASF si nici nu doreste sa aduca pe cineva din afara pana cand nu se revizuieste organigrama si nu ar aparea functionalitati la care sa nu poata sa corespunda personalul actual.

"Folosim modelul de organizare a BNR si programul lor de dezvoltare interna a oamenilor. Folosim experienta BNR si am constatat, inca o data, ca BNR este o organizatie foarte reusita, cu o imbinare fericita de institutie publica cu o abordare de institutie privata", a mai spus Negritoiu.

La inceputul lunii aprilie, Parlamentul a hotarat numirea lui Negritoiu in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Mandatul acestuia a inceput la 1 mai.

El a fost director general al ING Romania pana in vara lui 2012, iar ulterior a ocupat pozitia de presedinte non-executiv.

Negritoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie si reforma (1992-1993). El a fost deputat in legislatura 1996 - 2000.