Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat, luni, la DNA, pentru a fi audiat in dosarul de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro si pentru a fi anuntat ca faptele de care este acuzat au fost schimbate, in baza prevederilor din noul Cod penal, scrie Mediafax. Sorin Blejnar a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 14.00 si nu a dorit sa faca declaratii privind prezenta sa in fata procurorilor. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca procurorii ii vor aduce la cunostinta lui Sorin Blejnar o schimbare de incadrare juridica, respectiv ca fapta pentru care a fost acuzat va fi reincadrata in baza prevederilor din noul Cod penal.

Sorin Blejnar (foto arhiva)Foto: Agerpres

Sorin Blejnar este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie in dosarul de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, alaturi de fostul sau sef de cabinet, Codrut Marta, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Constanta Dan Secareanu, de sotii Radu si Diana Nemes si de mai multi administratori de firme.

Blejnar este acuzat de procurorii DNA ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional care ar fi initiat un amplu mecanism evazionist vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Radu Nemes, considerat de procurori coordonatorul grupului infractional organizat, si Diana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala.

Diana Nemes a fost extradata din SUA in 7 mai, iar sotul acesteia a fost adus in tara in 15 mai. Instanta a confirmat, in zilele in care au fost adusi, mandatele de arestare preventiva emise pe numele lor in iulie 2012.

Sotii Nemes au fost adusi in tara dupa ce Curtea Districtuala Washington a dispus extradarea lor. Anterior, acestia au fost arestati de autoritatile judiciare din SUA, in baza cererii de extradare transmisa, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Politiei Romane, in localitatea Yelm, statul american Washington.

Pe numele sotilor Nemes a fost emis, in 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventiva in lipsa. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventiva in lipsa si pentru Codrut Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat, acesta fiind disparut din 25 mai 2012 si dat in urmarire internationala din 30 mai.

Directia Nationala Anticoruptie arata, in referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane in acest dosar, ca Marta a plecat din tara in mai 2011, dar ca pana in aprilie 2012 a tinut constant legatura cu omului de afaceri Radu Nemes, cu Sorin Blejnar si ANAF.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemes, Diana Nemes, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

In referat, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".

Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai si dat in urmarire internationala din 30 mai) si Viorel Comanita.

Procurorii DNA sustin ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticoruptie arata, in documentul citat, ca Alexandru Codrut Marta ar fi promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF in interesul omului de afaceri Radu Nemes.

Sotii Nemes sunt in atentia anchetatorilor si in SUA. O investigatie condusa de FBI este in curs asupra unor presupuse operatiuni de spalare de bani de catre sotii Nemes si alte persoane care ar opera in Washington, dar pana in prezent ei nu au fost acuzati de comiterea vreunei infractiuni in Statele Unite, potrivit site-ului Seattleepi.com.

Sursa citata a precizat ca Divizia FBI din Seattle a inceput sa investigheze familia Nemes, impreuna cu autoritati romane, inca din 2012, dupa ce s-a descoperit ca acestia traiau la Yelm.

Investigatorii sustin ca familia Nemes ar fi spalat banii obtinuti din evaziune fiscala prin banci din Dubai si Statele Unite, inainte sa fuga din Romania. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme in Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spalarea banilor.