Declaratiile depuse pentru impozitul pe constructiile speciale insumau, luni, aproximativ un miliard de lei, dublu fata de suma prevazuta in buget, a anuntat marti Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de Agerpres. "Ieri (luni - n.r.) aveam o suma declarata de un miliard de lei, in curs de actualizare. Declaratia se depune pentru toata suma anuala, dar se plateste in doua transe. Suma este deja dubla fata de cea prevazuta in buget", a precizat Manolescu. Oficialul MFP a precizat ca exista discutii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de aceasta taxare, precum cel energetic, insa nu s-a luat o decizie finala.

"Exista mai multe discutii, am avut solicitari din partea celor vizati de taxa pe constructii speciale. Nu s-a luat o decizie finala, asteptam sa vedem care sunt sumele totale declarate si care sunt cele mai impovarate domenii. Dorim sa facem o analiza, in zona energetica sunt foarte multe probleme si multi agenti economici s-au plans ca sumele sunt foarte mari", a aratat secretarul de stat.

Intrebat daca vor exista exceptari pentru domeniile impovarate, el a mentionat ca Finantele au realizat diverse scenarii, insa nu au ajuns la o decizie, intrucat o exceptare intr-o anumita zona ar putea genera solicitari de exceptari si in alte zone, "odata deschisa o cale a exceptarilor s-ar putea sa fie ulterior argumente si din alte zone pentru a introduce anumite categorii de exceptii".

"O alta masura solicitata a fost schimbarea bazei de calcul, ceea ce ar corecta anumite diferente care au aparut intre diversi agenti economici. A fost sesizat faptul ca o aplicare a acestei taxe la valoarea contabila bruta genereaza discrepante intre diversi agenti economici care in politica contabila si-au ales o metoda sau alta de evaluare si de reflectare a valorii in contabilitate. Solicitarea a fost aplicarea la valoarea fiscala neta, analizam variantele", a punctat Manolescu.

Termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 a fost 26 mai, zi in care trebuia platita si prima rata in contul acestui impozit, urmand ca a doua rata sa fie scadenta in 25 septembrie 2014.

La inceputul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare.

Impozitul pe constructiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora. Acest impozit vizeaza numai persoanele juridice si se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal.