Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de productie s-au mentinut pe prima pozitie in regiune cu 410 proiecte. In acelasi timp, regiunea a inregistrat o crestere cu 55% a proiectelor de cercetare si dezvoltare, ceea ce marcheaza o crestere a valorii adaugate a proiectelor implementate.
- Investitiile straine directe in Europa la cel mai inalt nivel in 2013
In pofida faptului ca Europa se afla doar la jumatatea drumului de iesire din recesiune, anul 2013 a consemnat un nivel record al investitiilor straine directe cu 3.955 de proiecte, in crestere cu 4% fata de cele 3.797 din 2012. Principalele piete in care investitiile straine directe au inregistrat cresteri sunt Marea Britanie, Germania si Franta, in timp ce in pietele din Spania si Europa de Est s-au inregistrat scaderi.
- Investitiile straine directe in functie de tari
Totalul investitiilor straine directe in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Rusia, a scazut cu 5%. Crearea de noi locuri de munca s-a diminuat cu 4%, in mare parte, datorita deciziilor de reducere a activitatii din partea companiilor auto din Europa de Vest, ca urmare a crizei prelungite si a reducerii nivelului de servicii externalizate.
- Analiza in functie de sectoarele de activitate
Urmatoarele sectoare castigatoare in materie de investitii straine directe sunt sectorul farmaceutic ¬ in crestere cu 58% cu cele 141 de proiecte - si cel al cercetarii stiintifice ¬ in crestere cu 96% cu cele 88 de proiecte. Fara a fi o surpriza, domeniul cercetarii si dezvoltarii a consemnat o crestere semnificativa de 23%, inregistrand si o crestere de 64% a numarului de noi locuri de munca create. Sectorul productiei a inregistrat o crestere de 5%, insa numarul locurilor de munca a scazut cu 12%, investitorii declarandu-se ingrijorati de costul ridicat al fortei de munca in Europa.
- De unde vin investitiile?
Per ansamblu, totalul investitiilor provenind dinspre SUA a inregistrat, totusi, o scadere de 2%. Spre deosebire, investitiile venind dinspre tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) au inregistrat o intensificare semnificativa, cu o crestere de 28% a numarului de proiecte (la 313) si crearea unui numar de 16.900 de noi locuri de munca, in crestere cu 37%. Investitiile provenind din China s-au triplat in ultimii sase ani, iar investitiile din India si Rusia au consemnat un record absolut in 2013. S-a inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa, de 37%, a numarului de noi locuri de munca create prin investitiile provenind din tarile BRIC. Germania a depasit Marea Britanie ca tara de destinatie a investitiilor BRIC, consemnand in 2013 o crestere de 50% comparativ cu anul trecut.
- Investitii concentrate in mediul urban
- Europa de Est - Marele perdant
Dintre cele mai importante piete, Germania a fost desemnata castigatoare, cu un numar de proiecte de investitii atrase mai mult decat dublu comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a inregistrat o crestere mai modesta a numarului de proiecte de investitii, de 12%, in timp ce Franta a stagnat. Alti "castigatori" din randul pietelor mari au fost Spania, Olanda, Rusia si Irlanda. Primii cinci "perdanti" au fost din randul pietelor Est-Europene, tari ca Romania, Ungaria si Bulgaria, unde toate investitiile s-au redus la jumatate in aceasta perioada.
- Investitorii sunt mult mai increzatori in potentialul Europei
IT&C, sectorul sanatatii & biotehnologia si energia sunt evidentiate de catre investitori ca sectoare cheie care vor sustine cresterea economica europeana in urmatorul deceniu.
Investitorii au subliniat si punctele vulnerabile ale economiei europene, care ar trebui imbunatatite pe termen lung, acestea fiind cresterea mobilitatii fortei de munca si dezvoltarea competentelor, alaturi de simplificarea procesului de reglementare si o mai mare integrare economica.
Despre sondaj:
European Attractiveness Survey 2014 se bazeaza pe o metodologie care reflecta doua aspecte si anume:
1) Atractivitatea "reala" a Europei pentru investitorii straini. Evaluarea noastra asupra investitiilor straine in Europa se bazeaza pe EY EIM. Aceasta baza de date urmareste proiectele de investitii straine directe care au avut ca rezultate crearea de noi facilitati si/sau crearea de noi locuri de munca. Excluzand investitiile de portofoliu, fuziunile si achizitiile este prezentata situatia investitiilor in operatiuni de productie si servicii de catre companiile straine pe intregul continent european.
2) Perceptia atractivitatii Europei si concurentilor sai de catre investitorii straini. Atractivitatea unei locatii este definita ca o combinatie intre increderea investitorilor si perceptia asupra unei tari sau capacitatea zonei de a oferi cele mai competitive beneficii pentru investitorii straini directi. Sondajul a fost realizat de Institutul CSA in perioada februarie - martie 2014, prin interviuri telefonice pe un grup reprezentativ format din peste 840 de factori de decizie internationali.
v-au promis 1 milion de locuri noi de munca si v-au scos in strada inca vro citeva sute de mii ca someri !!!.
n-au miscat un pai in doi ani in folosul vostru sau al tarii, doar: fura rod,si dezintegreaza totul la disperare doar ,doar s0or capatui.