Ministrul Finantelor Ioana Petrescu a indemnat, joi, presa sa se adreseze ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea pentru intrebari privind restrcturarea creditelor, masura denumita de presa "Electorata", la doua luni dupa ce Voinea a declarat ca initiativa este in gradina Ioanei Petrescu."Masura de restructurare a creditelor a fost propusa de domnul Voinea. Stie mai multe detalii", a spus joi Petrescu, intrebata intr-o conferinta de presa, citata de Mediafax, cand si sub ce forma va fi aplicata masura de restructurare a creditelor prin facilitati fiscale.

Liviu Voinea, viceguvernator BNRFoto: Hotnews

In urma cu doua luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma ca ordonanta de urgenta privind schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei nu se regaseste printre atributiile sale, fiind o problema de politica fiscala.

"Nu e la mine, e pe politica fiscala", a raspuns atunci Voinea, intrebat daca poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ si cand va intra in vigoare masura de spijinire a persoanelor cu credite, anuntata de premierul Victor Ponta.

De altfel, Petrescu a refuzat sa raspunda la mai multe intrebari pe care le-a calificat ca fiind de competenta ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinta organizata de Ministerul Finantelor Publice.

Petrescu a refuzat sa comenteze declaratia ministrului pentru Buget, care a anuntat miercuri ca rectificarea bugetara se va aproba, cel mai probabil, in luna august, ceea ce face imposibila reducerea CAS de la 1 iulie.

Ulterior, Ministrul Finantelor a spus ca Liviu Voinea este singurul calificat sa raspunda de evolutia chelutielilor bugetare, inclusiv despre reducerea fondurilor alocate investitiilor.

Presedintele Traian Basescu declara in aprilie ca prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", seful statului mentionand ca doreste ca Banca Natonala sa nu ajunga in situatia de a executa dispozitiile Guvernului.

Ulterior, BNR a raspuns printr-un comunicat in care sustinea ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ in acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.