Intr-o economie sanatoasa, o rata ridicata a locurilor de munca vacante indica o rata a somajului scazuta si invers. La noi, potrivit datelor transmise vineri de Statistica, cresc ambii indicatori: si lcurile de munca vacante si numarul de someri. Rata somajului este definita ca fiind proportia persoanelor somere inregistrate in totalul fortei de munca, iar rata locurilor de munca vacante ca raportul locurilor de munca vacante in totalul locurilor de munca in totalul fortei de munca. Cifrele comunicate de INS transmit de fapt ca avem o economie in care apar locuri de munca in sectoare in care absolventii sau somerii nu sunt pregatiti si de cealalta parte, avem someri care stiu sa lucreze in industrii care nu au locuri de munca vacante.

In trimestrul I 2014, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,90%, in crestere cu 0,16 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, se arata in datele furnizate vineri de Statistica. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2013, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,24 puncte procentuale.

Numarul locurilor de munca vacante a fost de 38.200, in crestere cu 6.800 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2013, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 10.200.

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna martie din anul curent este de 724.000, in crestere atat fata de luna precedenta (721.000 persoane) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (718.000 persoane).

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,64%), respectiv in administratia publica (2,55%). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,13%), respectiv in cele hoteluri si restaurante (0,30%).

In industria prelucratoare s-a concentrat circa 28% (10,8 mii locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 1,03%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 6.200 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 4.600 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.500 locuri vacante in invatamant.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata exprimata prin intermediul locurilor de munca vacante in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv in tranzactii imobiliare (0,01 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Singura scadere atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-a regasit in randul ocupatiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (-0,04 puncte procentuale, respectiv -0,01 mii locuri vacante).

Atunci cand ne uitam la piata muncii, unul dintre cele mai bune instrumente este asa numita curba Beveridge. Ea analizeaza legatura dintre somaj si locurile de munca vacante. Daca aceasta curba se orienteaza mult spre stanga , semnalul este ca somerii sunt compatibili cu locurile de munca vacante, in timp ce o curba mult spre dreapta indica lipsuri severe si un somaj de echilibru inalt. Atat somajul cat si locurile de munca vacante se schimba periodic ca urmare a evolutiei economiei, iar pozitia pe curba poate indica in care faza se afla economia in ciclul de afaceri. Sa vedem cum arata in cazul Romaniei curba Beveridge.

Curba Beveridge poate, de asemenea, sa-si schimbe pozitia ca raspuns la factorii structurali. O miscare a curbei spre dreapta ar indica o crestere a somajului de echilibru, in timp ce o miscare spre stanga implica o scadere a ratei somajului de echilibru