Doi din cinci angajatori din Romania (40%) intampina, in prezent, dificultati in gasirea candidatilor potriviti pentru posturile vacante din cadrul organizatiei, dar ponderea a scazut cu 14 puncte procentuale fata de 2013, cand angajatorii se aflau pe locul sapte la nivel global in privinta perceptiei deficitului de talente, scrie Agerpres. Potrivit studiului ManpowerGroup privind Deficitul de talente, dat luni publicitatii, deficitul de candidati din Romania continua sa fie superior, cu 4 puncte procentuale, mediei globale, cat si celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Mai mult de jumatate dintre angajatorii din Romania (54%) cred ca deficitul de talente se resimte in principal la nivelul productivitatii si competitivitatii, 40% dintre angajatori chestionati cred ca deficitul de talente le afecteaza capacitatea de a-si deservi clientii si a raspunde nevoilor acestora, 19% dintre acestia considera ca impactul asupra capacitatii este ridicat, 34% percep un impact mediu, 38% cred ca deficitul de talente duce la cresterea fluctuatiei de personal, iar 28% vad un efect negativ asupra creativitatii si inovatiei in organizatie.

Potrivit studiului, pe primul loc in topul posturilor vacante pe care angajatorii le considera cel mai greu de ocupat se situeaza meseriasii calificati, urmati de ingineri si reprezentantii de vanzari. In ultimii sapte ani, meseriasii calificati (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tamplari, electricieni etc.) si inginerii s-au alternat pe primele doua locuri din top, fiind de altfel singurele pozitii care nu au lipsit niciodata de pe lista celor greu de ocupat.

In 2014, in topul dificultatilor de recrutare, au intrat si managerii de proiect, precum si managerii si directorii IT, posturi care nu s-au regasit printre primele 10 in niciuna din editiile anterioare ale cercetarii.

Raportat la anul 2013, se remarca o crestere a dificultatii de identificare a talentelor din IT, nu doar la manageri si directori, aflati pe locul 5 in top, ci si in privinta personalului IT de nivel mediu si junior, aflat pe locul sapte, in opinia angajatorilor, fata de locul 8 in 2013.

Au sporit presiunile si in recrutarea din vanzari: reprezentantii de vanzari au urcat de pe locul 6 in 2013, pe locul 3, iar in topul pozitiilor greu de ocupat au revenit, pentru prima data din 2011 pana in prezent, managerii de vanzari, pe care angajatorii ii plaseaza pe locul 9 ca dificultate. Deficitul de talente continua sa fie acut si in privinta personalului administrativ si financiar, perceput ca al zecelea in top, dar presiunea acestuia a scazut fata de 2013, cand angajatorii ii plasau printre primele 5 posturi pentru care gaseau greu candidatii potriviti.

"Pe plan global, deficitul de talente a atins cel mai acut nivel din ultimii sapte ani. Relativa scadere a presiunii acestuia in Romania fata de 2013 nu trebuie privita ca o corectare a raportului dintre cererea de forta de munca si oferta. Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din Romania continua sa fie superior mediei globale si regionale.

Pe de alta, principala cauza a dificultatilor indicate de angajatori nu este lipsa candidatilor, care ii afecteaza doar in proportie de 30%, ci lipsa competentelor profesionale specifice postului, pe care o reclama mai mult de jumatate dintre cei chestionati. Aceasta este o problema sistemica, a carei rezolvare nu apare de la un an la altul.

Angajatorii din intreaga lume percep lipsa competentelor profesionale specifice drept o cauza majora a dificultatilor cu care se confrunta in cautarea talentelor potrivite, insa media globala a celor care remarca aceasta problema, de 35%, si cea regionala de 37%, cu 19, respectiv 17 puncte procentuale, sub cea din Romania, ne arata ca in tara noastra discrepanta dintre talentele disponibile si cele de care au nevoie cu adevarat angajatorii este foarte larga si ingustarea acesteia ar trebui sa devina o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivitatii si competitivitatii angajatorilor si a economiei in general', a afirmat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

ManpowerGroup Romania este unul dintre liderii in domeniul solutiilor inovatoare ce privesc forta de munca. Compania este specializata in recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si administrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane