Liviu Voinea, ministrul Delegat pentru Buget, a efectuat o vizita de lucru in Singapore si Japonia in cadrul unui turneu de promovare a economiei romanesti in spatiul asiatic, fiind primit de viceprim-ministrul Republicii Singapore, Tharman Shanmugaratnam, care este totodata ministru de finante si presedinte al Autoritatii Monetare a Republicii Singapore, si de doamna Grace Fu, ministru la cabinetul prim-ministrului si al 2-lea ministru al afacerilor externe al Republicii Singapore.

Liviu VoineaFoto: Agerpres

Programul vizitei domnului ministru a mai cuprins intalnirea cu directorul executiv al Federatiei Patronatelor Singaporeze (SBF), domnul Ho Meng Kit, si conducerea holdingului Temasek.

Delegatia Ministerului Finantelor Publice, care l-a insotit pe Voinea a avut mai multe runde de convorbiri cu reprezentanti pentru investitii ale celor trei mari banci singaporeze, UOB, OCBC si DBS (Bank of Singapore).

Liviu Voinea a prezentat evolutiile recente din economia romaneasca si intentia tarii noastre de a-si consolida prezenta pe pietele financiare din Asia.

In cursul intalnirii de la Ministerul Afacerilor Externe, discutia s-a concentrat asupra posibilitatilor de extindere a relatiilor bilaterale intre Romania si Republica Singapore. Singaporezii au sondat pozitia Romaniei privind intrarea rapida in vigoare a Acordului de comert liber UE-Singapore si ratificarea acestuia in parlamentele nationale ale statelor membre. De asemenea, au fost abordate teme ca Ucraina, securitatea energetica in Europa, cooperarea in domeniul aviatic intre ASEAN si UE etc.

La Federatia Patronatelor Singaporeze discutiile au sondat posibilitatile de cooperare intre companii din cele doua state, oportunitatile de investitii din Romania, extinderea contactelor intre patronatele celor doua tari.

Intalnirea de la holdingul Temasek a urmarit prezentarea ofertei romanesti pe piata financiara a Singapore si a oportunitatilor de investitii in economia Romaniei.

De asemenea, delegatia MFP a avut o serie de intalniri cu investitori din Hong Kong precum compania de asigurari de viata AIA, Nomura GCM, BEA si BCOM carora le-a fost prezentata actuala situatie macroeconomica a Romaniei, masurile fiscale si structurale intreprinse precum si potentialul Romaniei in ceea ce priveste mediul investitional.

Au fost discutate si elementele care ar putea conduce la cresterea prezentei investitorilor din aceasta regiune in emisiunile de euro obligatiuni emise de Romania, cat si obligatiunile in lei emise pe piata interna.

Turneul asiatic s-a incheiat cu vizita de lucru in Japonia, unde Liviu Voinea a avut intrevederi cu Sadakazu Tanigaki, ministrul justitiei, presedinte al Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia - Romania, Nobuo Kishi, viceministru parlamentar senior in Ministerul Afacerilor Externe japonez, domnul Yoshihisa Furukawa, viceministru senior in Ministerul Finantelor, si domnul Masakazu Ichikawa, vicepresedintele Agentiei de Cooperare Internationala a Japoniei.

In cadrul intrevederilor, domnul ministru Voinea a pus accent pe rezultatele macroeconomice pozitive inregistrate de tara noastra in ultima perioada, fapt demonstrat si de ameliorarea ratingului de tara al Romaniei, si a prezentat climatul favorabil realizarii de noi investitii japoneze in economia romaneasca.

Ministrul delegat pentru buget si interlocutorii niponi au acordat o atentie particulara proiectului liniei de metrou Gara de Nord -Aeroportul International "Henri Coanda", care beneficiaza de finantare preferentiala din partea Agentiei de Cooperare Internationala a Japoniei, au trecut in revista posibilitatile de cofinantare a proiectului si au examinat caile de eficientizare a acestuia.