Finantele au lansat in dezbatere publica un proiect care permite comunicarea cu Fiscul in format electronic, reduce impozitul pe venitul agricol daca recolta e calamitata si flexibilizeaza esalonarile la plata a obligatiilor bugetare
De asemenea, proiectul de act normativ prevede transmiterea, in format electronic, de catre ANAF, la solicitarea altor autoritati publice, a documentelor privind situatia fiscala a contribuabililor. Astfel, nu va mai fi necesara deplasarea contribuabilului pentru preluarea si depunerea documentelor solicitate de autoritatile publice. De exemplu, in anul 2013, administratiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinte de venit tiparite.
Pentru persoanele fizice, se creeaza baza legala in vederea dezvoltarii procedurilor de utilizare a altor instrumente de identificare decat certificatul digital calificat, respectiv, cele de tip utilizator parola, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive stabilite ulterior la nivel de ordin al ministrului. Aceste mijloace de comunicare electronica vor putea fi folosite si de catre administratia locala in relatia cu contribuabilul.
"Simplificarea procedurilor administrative si imbunatatirea relatiei contribuabililor cu Fiscul sunt masuri necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri prin diminuarea costurilor de conformare la plata", spune ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Un alt capitol al proiectului de act normativ vizeaza sprijinirea agricultorilor si a asociatiilor agricole care au inregistrat pagube, in cursul anului 2013, din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile sau extreme.
Astfel, se diminueaza, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;
b) pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare;
c) productia a fost calamitata in proportie de peste 30%. Gradul de calamitate se dovedeste cu documentul emis de autoritatea competenta, in conditiile legii.
Un alt punct al proiectului de act normativ se refera la flexibilizarea conditiilor de acordare si mentinere a esalonarilor la plata a obligatiilor bugetare. Proiectul prevede extinderea ariei creantelor care pot fi esalonate la plata, incluzand in aceasta categorie:
Creantele stabilite de alte organe si transmise spre recuperare ANAF
Diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii rectificative.
Aceasta masura reprezinta o relaxare a conditiilor de acordare si mentinere a esalonarii la plata. Scopul acestei masuri este, pe de o parte, cresterea gradului de recuperare a obligatiilor fiscale detinute de catre contribuabil, iar pe de alta parte, sprijina mentinerea activitatii contribuabililor viabili din punct de vedere economic.
De asemenea, vor fi reglementare situatiile in care contribuabilul solicita inlocuirea sau redimensionarea garantiei, iar soldul sumelor ramase din esalonare este inferior plafonului reglementat de ordonanta (de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice). Astfel, se propune ca in aceste situatii, organul fiscal sa procedeze la eliberarea garantiilor, intrucat contribuabilii aflati in situatii similare care solicita esalonarea sumelor al caror cuantum este sub plafon, nu trebuie sa depuna garantii.
Prin eliberarea garantiilor de catre organul fiscal, acestea pot fi utilizate de catre contribuabili pentru dezvoltarea activitatii.
Totodata, proiectul de act normativ reglementeaza o exceptie in privinta obligatiei de desemnare a unui imputernicit de catre contribuabilii care au obligatii declarative si nu au un domiciliu fiscal in Romania. Masura adoptata are ca efect reducerea costurilor administrative pentru investitorii transfrontalieri, care au o pondere importanta pe piata de capital .
Proiectul de Ordonanta de Urgenta propune ca platile efectuate in contul de venituri al bugetului local in perioada 2009-2012, pentru impozitul pe onorariul avocatilor si notarilor publici, sa stinga obligatiile fiscale inregistrate in evidentele ANAF, datorate de catre acesti contribuabili pentru venitul din activitatea independenta respectiva

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
2. REDUCEREA NUMARULUI si simplificarea tuturor formularelor si tipizarea lor a.i sa fie cat mai usor de completat. Asta implica si validarea imediata a formularelor, istoric al actiunilor online, verificarea si securitatea datelor etc. De fapt, orice tine de actiunile unei firme si se poate face online, trebuie facut cat mai usor si rapid. Nu de altceva, dar suntem campioni la birocratie. Oricine a inteactionat cu sistemul de stat stie cate informatii redundante se pot completa pe niste hartii si cate hartii trebuie aduse la randul pentru a completa alte hartii.
3. Informatii clare despre ce se completeaza si ce nu. Nu de putine ori nu se stie ce formulare trebuie completate. Notificari periodice, alerte, informatii online despre ce trebuie facut si pana cand, toate astea ar reduce viitoarele probleme.
4. Tot legat de punctul 3, educarea inspectorilor fiscali in domeniul in care lucreaza. Este incredibil cum o informatie despre un subiect poate avea mai multe variante, asta in cazul fericit cand chiar stie cineva, de multe ori nu se stie sau nu se spune ce trebuie. Asta duce la drumuri inutile, formulare completate gresit sau inexistente etc.
5. Pentru momentele cand se plateste la ghiseu, acceptarea de plati cu cardul la agentiile de fisc. In caz ca nu se stie, nu se poate plati cu cardul impozitul si contributiile sociale, doar cash...
Acolo, sa aibe posibilitatea sa isi defineasca un profil, in care sa introduca tipul de firma, tipul de angajati/colaboratori, diverse alte optiuni, si din astea sa rezulte ce declaratii are de depus, si la ce termen (de exemplu, are angajati, trebuie 112, are contracte de colaborare, iar, 112, si anual 205, 392 anual, 390 daca e cu TVA, etc, etc)
Cand finantele mai vor o declaratie, o adauga acolo, in portal, si cei vizati sunt notificati.
Apoi, declaratiile, in loc de acele pdf-uri "inteligente" se pot face cu simple pagini web, in care tot asa, vezi ce ai de completat, eventual parti din document precompletat pe baza datelor firme.
In loc de scrisorile "negre" ca ti-ai platit darile la stat poti primi emailuri (sunt mai ieftine, acum practic statul cheltuie pe fiecare firma lunar 1 leu ca sa o notifice, si la cate firme sunt, se aduna niste bani)
Mai sunt o gramada de chestii care trebuie imbunatatite.
Partea cu certificatul digital e bagat pe gat la oameni, ca cica daca vrei sa trimiti electronic, trebuie semnat digital, bla bla. Dar din pacate acest serviciu costa, nu e gratuit, si se plateste catre o firma privata.