In septembrie 2013 in Romania erau active 109.176 de intreprinderi noi, excluzand intreprinderile agricole. Asta este vestea buna. Cea proasta e ca majoritatea intreprinderilor noi sunt in clasa de marime 0 salariati, avand sediul la locuinta fondatorului in cazul a doua treimi, managerul fiind anterior deschiderii afacerii, muncitor necalificat in majoritatea cazurilor. In plus, cele mai frecvente motive ale dificultatilor raman "lipsa de resurse", "fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti", "accesul limitat la credite", "concurenta mare" si "clienti cu fonduri reduse". Si acum sa trecem la cifre. Datele provin dintr-o cercetare obtinuta de la Statistica la solicitarea HotNews.ro, cercetare finalizata vinerea trecuta.

tipuri de dificultatiFoto: Hotnews
  • Amplasarea

Aproape toate intreprinderile noi din Romania au un singur sediu. In sept. 2013, intreprinderile noi al caror sediu este locuinta managerului inregistrau valoarea de 66.4 puncte procentuale, in timp ce la cele care au sediu independent valoarea este de 33.6 puncte procentuale.

Mai jos aveti numarul mediu de angajati al noilor IMM-uri practic, dupa tipul firmei deschise. Click pe imagine pentru a fi marita.

Procentul intreprinderilor active nou create, pentru care locul principal de activitate este locuinta managerului, ia valori in anul 2012 intre 75.9% in regiunea Vest si 55.4% in regiunea Nord-Vest.

  • Domeniul de Activitate

Evolutia distributiei intreprinderilor noi active dupa activitatea desfasurata este prezentata la nivelul celor sase sectoare principale de activitate: industrie, constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante, alte servicii. In "industrie" ponderea noilor aparitii, 19.2%, este in crestere fata de anii precedenti. Apare o descrestere a ponderii sectoarelor constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante, si o crestere a ponderii sectorului alte servicii.

Click pe imagine pentru a fi marita.

  • Pe regiuni, domeniile de activitate sunt reprezentate in anul 2012 astfel: domeniul "industrie" este mai atractiv in regiunile Nord-Vest, Centru si Sud-Est, unde se depasesc 20%; "constructiile" sunt usor favorizate in regiunea Vest; "comertul" are cea mai mare atractivitate, in aproape toate regiunile, observadu-se valori ce depasesc 40%, exceptie facand regiunea Nord-Vest, unde se remarca o scadere de sub 30%; "transporturile" au ponderi mai ridicate in regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Est,Sud-Muntenia si Nord-Vest; "hoteluri si restaurante" este un domeniu cu rezultate semnificative in regiunile Nord-Vest si Centru; "alte servicii" au ponderi mult mai ridicate in regiunile Vest, Nord-Est, Centru si Nord-Vest.
  • Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate, observandu-se o scadere fata de anul 2011 de 5.1 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple; la nivel regional, la activitatile multiple desfasurate de agentii economici se observa o descrestere majora in toate regiunile.

Dificultati privind cererea si oferta

Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman "lipsa de resurse", "fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti" si "accesul limitat la credite".

Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt, in anul 2012, "concurenta mare" si "clienti cu fonduri reduse".

Click pe imagine pentru a fi marita.

Dificultatile legate de oferta, cea mai mare pondere in anul 2012 a cauzei "lipsa de resurse" se observa in regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Sud-Vest Oltenia (91.2%, 89.8%, 81.4%, respectiv 81.2%); regiunea Vest are cea mai mare pondere a cauzei "acces limitat la credite" (65.2%) si tot regiunea Vest are cea mai mare "lipsa de tehnologie" (22.4%); se observa o crestere majora la "acces limitat la salariati bine pregatiti" in regiunea Centru. In ceea ce priveste dificultatile legate de cerere, regiunea Nord-Vest declara cea mai mare pondere pentru "clienti cu fonduri reduse "(78.4%); regiunile Sud-Muntenia si Nord-Vest are cea mai mare pondere la "concurenta mare" (84.8% si 84.4%); iar regiunea Nord-Vest are cea mai ridicata pondere la "inabilitate in marketing" (48.4%).

  • Caracteristicile fondatorului/managerului

In anul 2012, proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou create, cu varsta cuprinsa intre 30- 39 de ani, are o crestere usoara de 1.1 puncte procentuale fata de anul 2011, cea cu varsta intre 40-44 de ani are o descrestere de 2.7 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, celelalte grupe de varsta prezentand usoare variatii a ponderilor fata de situatia din anul 2011. La nivel regional, variatia in jurul mediei este relativ scazuta, regiunea Centru are o crestere cu 10.2 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 30-39 de ani, iar regiunea Sud-Vest Oltenia are o descrestere cu 5.7 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta cuprinsa intre 45-49 de ani.

Anual, peste jumatate din intreprinderi au fondatori/manageri barbati. Proportia de femei fondatori/manageri este in jur de o treime (o usoara descrestere fata de anul 2011), cel mai mare procent 44.2% inregistrandu-se in anul 2012 . Cea mai scazuta pondere a femeilor fondatori/manageri se afla in regiunea Sud-Muntenia, iar cea mai ridicata pondere in regiunea Sud-Vest Oltenia.

Distributia intreprinderilor in functie de fondul educational al fondatorului/managerului, prezinta o schimbare structurala intre perioadele 1995-2000 si 2001-2013. Pana in 2001 ponderea intreprinderilor nou create de intreprinzatori cu nivel educational primar reprezinta aproximativ 5%, nivelul de educatie profesional (vocational) aproximativ 30%, nivelul de educatie gimnazial aproximativ 40% si nivelul liceal si universitar in jur de 25%. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, reducandu-se in ultimii ani, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii cinci ani depasind 50% .

Categoriile de studii liceale si universitare apar cu ponderi mai mari pentru intreprinderile localizate in regiunile Bucuresti- Ilfov,Nord-Vest si Centru in anul 2012 . Pana in anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor/managerilor care au fost in categoria "muncitori necalificati " inainte de a crea o noua intreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora pana la nivelul de aproximativ 50%, in paralel cu cresterea ponderii celor ce provin din "muncitori calificati" sau "profesii tehnice". In anul 2012 se observa o scadere a categoriilor "muncitori calificati" si "muncitori necalificati" si o crestere la categoria "profesii tehnice" comparativ cu anul anterior.

Pe plan regional, regiunea de Nord-Vest are cel mai mare procent al fondatorilor/managerilor de intreprinderi, care au fost in categoria de "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere; in regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest se observa o crestere semnificativa la categoria "profesiuni tehnice" comparativ cu anul precedent. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cele mai mari proportii de "functii de conducere" si cele mai mici proportii de "muncitori calificati", comparativ cu celelalte regiuni Investitii Ponderea noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza incepand cu anul 2002 in jurul valorii de 25%. In anul 2012 se observa o descrestere a acestora la valoarea de 13.4% .

Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov, iar cele mai ridicate ponderi se inregistreaza in regiunile Centru, Sud-Muntenia si Sud- Vest Oltenia. Ponderea intreprinderilor active Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In anul 2012 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%.

Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 5.6%, iar ponderea firmelor inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 18.5%. Regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Centru prezinta cea mai inalta rata (84.4%, 80.6%, respectiv 79.1%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare, regiunea Sud-Est prezinta cea mai inalta rata a intreprinderilor inactive la un an de la infiintare, aproximativ 27.7%

  • Numarul mediu de angajati in anul 2012 la intreprinzatorii individuali este de 1.2, iar la societatile comerciale este de 3.4, majoritatea intreprinderilor noi fiind in clasa de marime 0 salariati.