In luna aprilie 2014, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale din Romania - asa numita "inflatie industriala"- au crescut cu 1,2%, a transmis marti Statistica. Acest indice reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.

Cresteri de preturi s-au inregistrat atat pe piata interna (+1,7%), cat si pe piata externa (+0,1%).

Fata de luna aprilie 2013, preturile productiei industriale pe total au fost mai mari cu 0,8%, preturile pe piata interna au crescut cu 1,1%, iar cele pe piata externa cu 0,3%.

  • Comparatie lunara

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat cresteri in industria energetica (+4,6%), industria bunurilor de uz curent (+0,2%) si industria bunurilor de capital (+0,1%).

Scaderi de preturi s-au constatat in industria bunurilor intermediare cu 0,2% si industria bunurilor de folosinta indelungata cu 0,1%.

  • Comparatie anuala

In luna aprilie 2014, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice cu 3,6%, industria bunurilor de uz curent cu 1,9%, industria bunurilor de folosinta indelungata cu 1,4% si industria bunurilor de capital cu 0,4%.

Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (-2,4%).

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa.