"​La prima vedere leul a avut o sedinta foarte linistita luni, inchizand ziua la 4,3960/EUR, nivel cu 10 puncte mai slab decat cel de la deschidere. Cu toate acestea volumele din sistemul de tranzactionare Reuters, platforma preferata pentru tranzactionarea monedei nationale, au fost ridicate si activitatea a inregistrat o concentrare spectaculoasa in perioade foarte scurte de timp. Aceasta semne alaturi de lipsa de dinamism a leului sugereaza ca banca centrala a fost o prezenta importanta in sedinta de luni", se arata intr-un raport transmis marti de ING Bank. Datele publicate de BNR privind rezervele valutare confirma interventii valutare in valoare de 0,3 miliarde euro pe parcursul lunii trecute, se mai arata in raport.

Consideram ca aceste semne suprapuse peste tendinta de aprecierea recenta a monedei nationale sustin perspectiva noastra optimista pe termen scurt pentru leu, mai spun economistii ING.

"In alta nota, prim-ministrul Romaniei a fost citat spunand ca va numi luna aceasta conducerea bancii nationale (aceasta nominalizare avand apoi nevoie de validare in Parlament), devansand termenul cu aproximativ 2 luni. Acesta a spus de asemenea ca va va sustine acordarea unui nou mandat de 5 ani guvernatorului curent al BNR insa aceasta nu este o surpriza, nici pentru noi si probabil nici pentru ceilalti participanti la piata. Intrebarile mai interesante se concentreaza pe celelalte componente ai conducerii, activele in lei fiind posibil sa resimta o oarecare presiune in cazul in care aceasta va ajunge sa includa multe persoane apropiate guvernului deoarece o asemenea schimbare ar putea ridica semne de intrebare privind independenta bancii centrale", mai noteaza autorii raportului.

Ratele de dobanda nu au inregistrat modificari puternice in sedinta de ieri. Cele pe termen foarte scurt au pierdut 15pb, coborand la 1,90%, insa segmentul 1M-3M a ramas la 2,15% iar cele cu scadenta 1Y au pierdut mai putin de 5pb coborand sub 2,25%.

Impreuna, licitatiile de ieri de titluri de stat au mers in linie cu asteptarile noastre usor optimiste. Titlurile de stat cu scadenta 5Y in valoare de 0,6 miliarde de lei au fost emise la un randament maxim de 3,98%, usor mai ridicat fata de zona inferioara pragului de 3,95%, zona indicata in raportul de ieri. Titlurile cu scadaenta 13Y au fost emise la randamente de pana la 5,11%, mult sub indicatia noastra de 5,15%, insa si mai interesant este ca ministerul a decis sa emita instrumente in valoare de 0,5 miliarde de lei fata de planul initial de 0,2

miliarde de lei.