Reprezentantii misiunii FMI, conduse de Andrea Schaechter s-a intalnit marti incepand cu ora 14,20 cu membrii comisiilor de specialitate din Parlament. Discutiile se poarta cu usile inchise, Andrea Schaechter exprimandu-si in mod direct opinia ca presa sa paraseasca sala.

Instantaneu din intalnirea de martiFoto: Hotnews

"Institutiile financiare internationale nu au o problema cu reducerea CAS si si-au insusit suta la suta aceasta masura fiscala, a declarat la finalul intrevederii vicepresedintele Comisiei de buget - finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan (PSD) "Problema care se va discuta cu MFP, cu ceilalti reprezentanti din Guvern, este legata de masuri care sa asigure sustenabilitatea adoptarii unei astfel de masuri fiscale. Reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene/ CE/ au spus ca ei si-au insusit deja faptul ca aceasta masura este necesara in Romania, singura problema ce urmeaza a fi clarificata este aceea legata de sustenabilitatea implementarii unei astfel de masuri. Deci in cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul in care urmeaza sa fie realizate veniturile bugetare si daca exista garantia ca prin reducerea incasarilor la bugetul asigurarilor sociale prin aceasta masura de reducere a fiscalitatii nu se creeaza un gol de nesuportat", amai spus Stefan.

Intrebat de jurnalisti daca reducerea CAS este posibila, tehnic, de la 1 iulie 2014, Viorel Stefan a raspuns: "Suntem intr-o tara in care a crescut TVA cu 5 puncte procentuale in 48 de ore. Haideti sa acceptam ca si masurile bune pot fi introduse in regim de urgenta, printr-o modificare legislativa in ce priveste Codul Fiscal".

Membrii misiunii FMI se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor profesionale si ai bancilor.

Misiunea isi va prezenta concluziile la finalul vizitei..

Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.