Domnul guvernator si domnul prim-viceguvernator raman pe functii, asta e sigur!, spune un membru al Comisiei de buget din Camera. Martea viitoare candidatii in noul Consiliu de Administratie al BNR vor fi audiati in comisiile de specialitate

de DP     HotNews.ro
Marţi, 3 iunie 2014, 19:21 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Audierea candidatilor pentru locurile din noul Consiliu de Administratie al BNR in comisiile de specialitate din Parlament va avea loc in 10 iunie inainte de pranz, urmand ca in dupa-amiaza aceleiasi zile acestia sa fie validati de Parlament, au declarat pentru HotNews oficiali ai comisiei din Camera Deputatilor. El a precizat ca listele vor fi definitivate abia luni (in 9 iunie), astfel incat e prematur sa spuna cine pleaca si cine ramane. "De domnul Guvernator si de prim-vicegvernator (Florin Georgescu-sustinut de PSD-n.red) suntem siguri ca isi pastreaza pozitiile. In rest, nu se stie deocamdata", au mai spus oficialii citati. Vezi ce spun sursele noastre despre ceilalti membri ai CA din BNR


Reamintim ca in aceasta toamna mandatul intregului CA al BNR expira, iar procedura trecuta in Statutul BNR prevede ca membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiti de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului.

In prezent, cei noua membri sunt:

 •  Guvernator - Academician Mugur Isarescu
Ramane in functie fara discutie
 • Prim-viceguvernator - Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Nu se atinge nimeni de Georgescu. Desi criticat pentru manierele sale si modul direct in care isi expune opiniile, Georgescu este cel care da linia politicilor fiscale ale PSD.
a indeplinit functiile de deputat si ministru al finantelor (1992-1996). Din 7 mai 2012 pana in 21 decembrie 2012 a fost ministru al finantelor in Guvernul Ponta. A absolvit cursurile Facultatii de Finante si Contabilitate din cadrul A.S.E. Bucuresti in anul 1976, ca sef de promotie, urmand apoi cursul postuniversitar in management financiar al University of Missouri Kansas City, ca bursier Fulbright Alexander Hamilton Felow (august 1991 - mai 1992). A obtinut titlul stiitific de doctor in economie, specialitatea finante si circulatie baneasca (1989).

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat in Ministerul Finantelor, ca economist, inspector financiar, sef serviciu si apoi director general la Directia Control de Stat Bucuresti. In paralel cu activitatea profesionala, a fost si cadru didactic asociat la ASE Bucuresti, catedra Finante-Banci.

A fost membru in Partidul Democratiei Sociale din Romania si membru al Biroului Executiv Central al PDSR. La data de 28 mai 1992, a fost numit in functia de secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor. In Guvernul Nicolae Vacaroiu, a indeplinit functia de ministru de stat, ministrul finantelor (19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996).

A fost ales ca deputat de Olt in doua legislaturi pe listele PDSR (1996-2000 si 2000-2004). In prima legislatura a fost vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, membru al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana si vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Democratiei Sociale din Romania (din 11 iulie 1997). In cea de-a doua legislatura, a fost presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci (pana in 17 martir 2004), presedinte al Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru controlul executiei bugetului Curtii de Conturi pe anul 2001 si 2002. A demisionat din Parlamentul Romaniei la data de 11 octombrie 2004, fiind inlocuit de Virgil Delureanu.

In paralel cu activitatea de deputat, in anul 2000, Florin Georgescu a fost membru in Consiliul de Administratie al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BIB), institutie controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, precum si presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

Incepand din anul 2004, detine functia de prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de administratie al BNR. De asemenea, este profesor universitar doctor la ASE Bucuresti, conducator stiintific de doctorat.
 • Viceguvernator - Dr. Bogdan Olteanu, sustinut de PNL
Politician si avocat roman, fost deputat de Bucuresti si fost membru al Partidului National Liberal. A detinut functia de presedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei intre 2006 si 2008. De asemenea, in perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Tariceanu. Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat de Bucuresti pe listele Aliantei Dreptate si Adevar. A figurat si ca membru in comisiile de privatizare a BCR si CEC.
La data de 7 octombrie 2009, Olteanu a fost numit viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, fiind impus de PNL in locul lui Daniel Daianu, preferat de Dan Radu Rusanu. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul

 • Viceguvernator - Dr. Cristian Popa. Sustinerea PDL i-ar putea fi fatala, chiar daca este...
..,unul din cei mai capabili oameni din BNR.  A absolvit cursurile Facultatii de Comert din cadrul A.S.E. Bucuresti. A obtinut titlul stiintific de doctor in economie si a lucrat ca economist sef la Banca Nationala a Romaniei si consilier al lui Mugur Isarescu. In sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei din 16 decembrie 1998, dr. Cristian Popa a fost numit in functia de viceguvernator si membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei. La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul Romaniei i-a reinnoit acest mandat pentru un termen de 5 ani.Vorbeste la perfectie engleza si franceza. Este un foarte bun negociator in relatiile cu organismele internationale, fiind responsabil cu politica monetara. Din pacate, a avut sustinerea PDL. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul
 • Membru - Prof. univ. dr. Marin Dinu
Fost senator in legislatura 2000-2004 ales in judetul Dambovita pe listele partidului PSD. Ramane, foarte probabil, daca isi va exprima dorinta.
 • Membru - Prof. univ. dr. Nicolae Danila- fost executiv bancar, cu experienta si relatii
Foarte bun economist roman si una din figurile proeminente ale sistemului bancar din Romania. A fost presedinte executiv al BCR in perioada 1999-2007, iar din octombrie 2009 este membru in Consiliul de Administratie al BNR. In 2010 era considerat cel mai bogat bancher roman, cu o avere de circa 25 milioane euro. La un moment dat se vorbea despre Danila ca ar fi persoana potrivita pentru a-i lua locul lui Isarescu. De notat cateva iesiri in presa ale acestuia care erau voalat critice la adresa politicilor BNR. Ramane, foarte probabil, daca isi va exprima dorinta.
 • Membru - Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu- poet si mason
Virgiliu Stoenescu s-a nascut la data de 1 ianuarie 1947 in orasul Braila. A urmat cursurile Liceului "Iulia Hasdeu" din Bucuresti si apoi pe cele ale Facultatii de Comert Exterior din cadrul A.S.E. Bucuresti, absolvite in anul 1969. Intre anii 1969 si 1973 este cercetator stiintific la "Institutul de Economie Mondiala" din Bucuresti.  Academicianul Costin Murgescu, directorul Institutului, l-a trimis la studii de specializare in Franta (1971-1972). Acolo, i-a cunoscut pe Marcel Schapira si Ion Vitianu, avand primul contact cu Masoneria. Reintors in tara, obtine titlul stiintific de doctor in economie (1973). Devine cadru didactic la A.S.E. Bucuresti, la Catedra de Istoria Gandirii Economice, avand din anul 1995 gradul didactic de profesor universitar titular la aceeasi catedra. Este vicepresedinte al Societatii Romane de Economie (S.O.R.E.C.). Membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 2004. Detine gradul de mare secretar general al Supremului Consiliu de grad 33 al Ritului Scotian Antic si Acceptat al Romaniei. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul
 • Membru - Conf. univ. dr. Agnes Nagy- sustinuta de UDMR
 A absolvit cursurile Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica, din cadrul A.S.E. Bucuresti. A obtinut titlul stiintific de doctor in economie, domeniul contabilitate si audit, specializarea finante-banci, in anul 2005, cu teza de doctorat "Eficienta auditului bancar in vederea reducerii riscului de sistem", elaborata in cadrul ASE Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr. Constantin Ionete. In sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei din 16 decembrie 1998, Agnes Nagy a fost numita in functia de membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul
 • Membru - Dr. Napoleon Pop- sustinut de PNL, fost deputat al acestui partid
In urma alegerilor parlamentare din 26 noiembrie 2000 si dupa demisia din Parlament a lui Theodor Stolojan, Napoleon Pop devine la 28 decembrie 2000 deputat de Bucuresti pe listele PNL (Partidul National Liberal). In aceasta calitate, este membru al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare (decembrie 2000 - octombrie 2003) si apoi al Comisiei pentru munca si protectie sociala (octombrie 2003 - octombrie 2004). In anul 2001, efectueaza un curs de pregatire parlamentara pentru relatiile cu FMI si Banca Mondiala (Viena/Austria, organizator FMI).

In anul 2000 a fost coordonator tehnic al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare si prezidentiale in municipiul Bucuresti, in cadrul Departamentului de Campanie al PNL Bucuresti. Din anul 2002, detine functia de presedinte al Comisiei de Politica Externa a Partidului National Liberal, iar pentru o perioada este vicepresedinte al Comitetului de coordonare si conducere al Filialei municipiului Bucuresti (ianuarie - noiembrie 2002).

La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul Romaniei l-a ales ca membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4486 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  mai repede scapi de râie (Marţi, 3 iunie 2014, 22:46)

  popescu_dtru [utilizator]

  decât de Mugur, eternul. Aş vrea să văd şi alţi oameni la BNR, cu altă prestanţă, cu alte idei decât euroizarea de fapt a economiei.
  • -3 (9 voturi)    
   Vrei cumva (Miercuri, 4 iunie 2014, 9:41)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui popescu_dtru

   Vrei cumva rublizarea economiei? Euroizarea ar trebui sa te bucure daca oricum urmeaza sa trecem de facto la euro mai devreme sau mai tirziu.

   Cit despre Isarescu... nu vad de ce ar trebui schimbat. BNR e singura institutie necalcata de DNA/ANI, etc, desi lucreaza cu sume fabuloase, e cea mai apreciata in exterior institutie, a trecut cu bine de momente care altora le-au fost fatale, precum intrarea in incapacitate de plata in 1997 sau atacul speculativ pe leu din 2008, a adunat la rezerva BNR vro 30-35 mld eur.
 • +7 (9 voturi)    
  Cand se vorbeste de structurile... (Miercuri, 4 iunie 2014, 2:15)

  Ion B [utilizator]

  transpartinice va rog sa nu'l uitati pe isarescu.
  ce interesant ar fi ca un control mai serios asupra unei astefel de persoane (care pluteste peste toate partidele) sa duca la niste dezvaluiri de conturi pe care sa nu le poata justifica nici daca ar fi fost guvernator pentru o suta de ani!!!
  • -4 (6 voturi)    
   Ai vrun argument? (Miercuri, 4 iunie 2014, 9:43)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

   Pe ce te bazezi cind suspectezi conturi peste conturi? L-ai vazut pe Isarescu cu Mybach sau locuind in palate? Sau e doar frustrarea unuia care nu-si mai poate plati creditele si da vina pe isarescu si nu pe propria prostie?
   • +5 (5 voturi)    
    mediul ideal pentru bancheri, mai putin clientii (Miercuri, 4 iunie 2014, 10:54)

    eucomentez [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Asa zic bancherii, insa multi clientii sunt obligati sa plateasca rate duble fata de cele originale, cu dobanzi si comisioane exagerate care nu le-au acceptat niciodata intr-un contract si au fost aplicate pe baza unor clauze ilegale. Abuzurile, furtul, frauda, ilegalitatile sunt o realitate cotidineana, iar consecintele penale nu exista in lumea bancara "creata" si "regulata" de Isarescu.
    • +1 (1 vot)    
     DAR CAND ERAU... (Miercuri, 4 iunie 2014, 12:39)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

     Dobanzi de 180% si era sa intram in incetare de plati, nu era tot olteanu' asta securist?
     Cand depuneai 100.000 lei si luai 180.000 dup un an, cand s-au imbogatit toti escrocii!
     Nu era tot talambul asta?
     Citem mai devreme ca BNR a intervenit pentru INTARIREA leului! Bravos!
    • -1 (3 voturi)    
     da (Miercuri, 4 iunie 2014, 12:52)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

     Deci toti frustratii care-n 2007-2008 au devenit investitori imobiliari si au semnat contracte de credit fara sa citeasca ce contin, in loc sa-si dea seama ca vina le apartine, dau vina pe Isarescu, ca doar Isarescu a semnat contractele de credit cu clauze aberante. In purul stil romanesc, de vina nu e ala care s-a lasat prostit.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu locuiesc in Romania... (Joi, 5 iunie 2014, 5:00)

    Ion B [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    si nu am credite, si nici frustrat nu sunt.
    Ce nu pot sa cred este cum de toate partidele si toti liderii politici nu au sa-i reproseze nimic acestui personaj.
    • +1 (1 vot)    
     Pai nu au (Joi, 5 iunie 2014, 11:17)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

     Pentru ca si-a facut treaba foarte bine. A evitat o intrare in incapacitate de plati, a dejucat citeva atacuri speculative, n-ai auzit pe la BNR de coruptie, DIA, ANI, etc. Si a adunat o rezerva valutara de 30-35 mld eur. Da' asha-i romanul, cind ceva merge bine, trebuie musai schimbat.
 • +7 (9 voturi)    
  asta e echipa raului economic al tarii (Miercuri, 4 iunie 2014, 6:45)

  Plasmaticus [utilizator]

  Masonii astia nu scapa banul din mana. Isarescu e cel care a distrus leul , in loc de puscarie, este ovationat
  • -6 (10 voturi)    
   Cum a distrul leul bre (Miercuri, 4 iunie 2014, 9:44)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Plasmaticus

   Vad ca v-ati adunat toti frustratii pe-aici...

   Cind a distrus Isarescu leul? Leul a fost cea mai stabila moneda din regiune in ultimii 4-5 ani.
 • +9 (9 voturi)    
  Te pomeni'... (Miercuri, 4 iunie 2014, 8:01)

  Observatore [utilizator]

  ...ca dupa deces o sa-l impaieze ....
 • +6 (10 voturi)    
  Isarescu, unul din croparii Roamaniei (Miercuri, 4 iunie 2014, 11:04)

  jackalphonse [utilizator]

  omul care a lasat FMI-ul sa faca trafic de influenta pe fata pentru demolarea legilor care protejau cat de cat clientii in fata bancilor (Ord.50 si legea 193 parca).
  numai in statele arabe mai vezi "domnii" de zeci de ani fara intrerupere.
 • +6 (8 voturi)    
  Pentru mine e clar ca ... (Miercuri, 4 iunie 2014, 11:27)

  dekar [utilizator]

  .."domnul prim viceguvernator",care "sigur ramane pe functie" este pregatit si intarit sa-i succeada academicianului in cazul in care acesta renunta la un nou mandat (fie de la inceput,fie pe parcurs). Sau moare,fiindca ,Doamne ,iarta-ma,toti suntem datori si cu o moarte.Astfel, stafeta va fi preluata in toata plenitudinea de expertul PDSR-isto PSD-ist care va duce pe cele mai inalte culmi politica monetara nationala.Vad ca mai sus,un "@bogdan1477" ne califica pe toti drept niste frustrati subliniind stabilitatea leului. Da,sefule,leul a devenit stabil dar la 4,45-4,50 per 1 euro dupa ce in vara lui 2006 coborase pana la 3,17/ 1 euro.Daca pe acolo Mugurel l-ar fi stabilizat,(pe leu), ca tot el era marele guvernator,ei da,acum as fi fost plin de admiratie.Leul insa s-a dus dracului pomana,cum ar zice Creanga,Isarescu a ajuns fermier cu o mare podgorie,iar romanul amarat bate din buza.
  • +1 (1 vot)    
   Datul cu parerea (Joi, 5 iunie 2014, 11:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dekar

   Despre curs:
   In 2006-2007, 2008, in Romania intrau foarte multi euro, adusi de:
   - cei care lucrau in afara si-si investeau cistigurile in Romania, fie facandu-si case, fie cumparand diverse electrocasnice parintilor
   - ansambluri rezidentiale facute de tot felul de "investitori straini"
   - consumul salbatic pe credit
   - imprumuturile bancare in euro, pentru case, terenuri, etc, etc

   Fiind foarte multi euro si putini lei (nu se puteau tipari prea multi lei ca sa nu creasca prea tare inflatia), normal ca euro era subevaluat. Exact ca la piata, la 1 iunie curesele sunt 10-15 lei/kg, in iulie sunt 4 lei.

   Dupa 2009, toate robinetele astea prin care curgeau euro s-au inchis. Asha ca au inceput sa fie foarte putini euro si cam tot atitia lei. Si normal ca s-a dus cursul la 4.5.

   BNR are instrumente de a tempera socurile si de a misca nitel cursul in jos sau in sus pe perioade scurte. Dar nu poate tine la 4.5 un curs care in mod natural ar fi la 3.17.

   Ce putea face BNR era sa tpareasca foarte multi lei, ca sa devalorizeze leul, ceea ce nu s-a intimplat, daca urmaresti rapoartele privind masa monetara. In rest, jocul e cu suma nula, iar a te impotrivi curentului pe termen mediu inseamna sa-ti epuizezi rezerva in scurt timp.

   Imagineaza-ti piata valutara ca un riu si BNR ca un baraj care regularizeaza cursul. Barajul poate controla cursul apei pe perioade scurte, prin acumulari/eliberari de apa, dar nu poate nici dubla nici injumatati debitul pe termen lung. Insumat, pe parcursul uni an, acceasi cantitate de apa va intra si va iesi din baraj.
 • +8 (8 voturi)    
  bnr (Miercuri, 4 iunie 2014, 12:06)

  hop [utilizator]

  toti batuti in cuie,sudati,de scaune,rezultate ioc,mai iasa cite unul,sa ne spuna ca viate s-a scumpit


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by