In trimestrul I 2014, fata de trimestrul I 2013, investitiile nete realizate in economia nationala au scazut cu 7,4%, a anuntat miercuri INS. Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra acestora. Suma investitiilor de inlocuire si a investitiilor nete formeaza investitiile brute de capital.Scaderea acestora poate fi privita si ca o decizie de amanare a investitiilor pe fondul incertitudinii economice.

Scaderile au fost de aproape 11% la investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) si de 6,8% la lucrari de constructii noi. La alte cheltuieli s-a inregistrat o crestere cu 10,7%.

Comparativ cu trimestrul I 2013, in trimestrul I 2014 se constata o crestere a ponderii investitiilor nete in alte cheltuieli cu 1,9 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scazut cu 1,9 puncte procentuale.

Nu se cuprinde in volumul investitiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice (considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii).