Investitorii ar trebui sa se pregaᅡteasca de mai multa volatilitate anul acesta, in conditiile in care politicile monetare ale celor mai mari economii mondiale, cea americana si cea a zonei euro, merg in directii diferite, avertizeaza Axel Weber, fostul presedinte al Bundesbank si acum presedintele bancii elvetiene UBS, citat de Mediafax. Weber atentioneaza ca nu doar pietele emergente vor avea de suferit cand SUA isi vor inaspri politica monetara si apreciaza ca turbulentele de pe piete vor fi mai grave decat cele care au zguduit unele piete emergente cand Rezerva Federala americana a inceput sa retraga programul prin care stimuleaza economia prin achizitii de active.

Atunci cand consiliul guvernatorilor, principalul organ de decizie al Bancii Centrale Europene, se va intruni joi la Frankfurt, majoritatea observatorilor se asteapta ca acesta sa anunte relaxarea politicii monetare, cel mai probabil prin reducerea a dobanzilor de refinantare si a dobanzilor la depozite, scrie Weber intr-o opinie publicata de Financial Times.

Doua saptamani mai tarziu, ca raspuns la datele care indica o consolidare a economiei americane, Rezerva Federala va lua masuri in sens opus, reducand si mai mult ritmul relaxarii cantitative intr-un trend care dureaza deja de patru luni. Acesta este un nou semn ca politicile monetare ale celor doua mari economii ale lumii merg in directii opuse, traiectorii care vor influenta pietele de finantare multi ani de acum inainte.