"In acest moment si incepand cu 1995 noi avem incluse in calculul PIB estimari privind economia neobservata- economia legala, dar desfasurata in conditii ilegale. Ca sa va dau exemplu, as aminti cazul in care la un salon de masaj infiintat legal se practica lucruri ilegale. Pentru ultimii ani valoarea acestui tip de economii se situeaza la circa 23% din PIB. Incepand cu 2012 vom include in calculul PIB si activitatile ilegale. Noi am avut un proiect pe fonduri europene incheiat la sfarsitul anului trecut, in care am facut pentru prima oara estimari pentru prostitutie, droguri si contrabanda cu alcool si tutun. Din estimarile noastre foarte preliminare, economia ilegala nu are un impact mai mare de 0,1-0,2% din PIB", a declarat joi Adriana Ciuchea, Director general - Directia generala de conturi nationale si sinteze macroeconomic din cadrul Statisticii.

Romania nu este singura tara care va opera aceste modificari. In Marea Britanie, includerea in calculul PIB a traficului de droguri si a prostitutiei va creste economia cu 10 miliarde de lire sterline, estimeaza autoritatile de la Londra. Biroul de statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra in vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactiva in crestere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari). Agentia nu a facut calcule similare inca pentru perioada scursa din 2009 si pana in prezent.

Italia va include si ea incepand din acest an prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea Produsului Intern Brut (PIB), conform normelor Uniunii Europene, a anuntat biroul national de statistica. Decizia ar ajuta in sfarsit Italia sa inregistreze o crestere a PIB, dupa multi ani de stagnare economica, si ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a tintelor de deficit bugetar, citat de Bloomberg. Drogurile, prostitutia si contrabanda vor fi prezente in PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii urmatori vor fi ajustate astfel incat sa reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistica. Schimbarea este introdusa pentru a respecta regulile Uniunii Europene.

Noua metodologie va include in PIB si activitatile de cercetare si dezvoltare, care pana in prezent erau excluse, fiind catalogate drept costuri intermediare.