In luna aprilie 2014, salariul brut mediu a fost de 2.395 lei, iar cel net de 1.735 lei, ambele cu 1,7% mai mari decat valorile din martie 2014, a transmis joi Statistica. Cresterea nominala a salariului mediu net a fost de 29 de lei, mai precizeaza INS. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in zona bancara (4888 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (986 lei). In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (-1,3%), sanatate si asistenta sociala (-0,5%), administratie publica (-0,3%).

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an

Aprilie 2014 comparativ cu Martie 2014

In luna aprilie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 22,8% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 21,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
  • intre 17,0% si 19,5% in fabricarea altor mijloace de transport, extractia carbunelui superior si inferior;
  • intre 8,0% si 12,5% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, telecomunicatii, colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
  • intre 4,0% si 8,0% in tranzactii imobiliare, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, transporturi pe apa, cercetare-dezvoltare, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 51,4% in fabricarea produselor din tutun;
  •  intre 6,0% si 10,0% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea bauturilor;
  • intre 3,0% si 6,0% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, activitati de editare, activitati de servicii anexe extractiei.

Aprilie 2014 comparativ cu Aprilie 2013

  • Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.