Banca Centrala a Chinei va reduce rezervele minime pentru anumite banci, mai precis pentru cele care crediteaza IMM-uri si clientii din mediul rural, scrie Financial Times. Prin aceasta masura, bancherii centrali din China spera sa poata relansa creditarea in zona IMM si a agriculturii, dupa ce economia Chinei si-a redus avansul de la 7,7% la 7,4% in primul trimestru. Zhang Zhiwei (Nomura China), a descris initiativa ca fiind "semnificativa". Au existat din partea unor industriasi romani si o propunere similara adresata BNR, dar care nu a fost luata in calcul.

Mai exact, in urma cu circa 2-3 ani, membri ai AOAR au propus Guvernatorului BNR reducerea defalcata a rezervelor minime obligatorii in functie de tipul de afacere creditat, insa prounerea nu a fost luata in discutie in mod serios.

Practic, industriasii propuneau ca bancile care crediteaza industria productiva sa aiba un nivel mai redus al RMO, iar creditele in businessul imobiliar sa fie taxate cu un RMO mai mare, pentru a frana formarea unei bule.

In cazul Chinei, masura va injecta 15 miliarde dolari in sistemul bancar, pentru a putea fi utilizati in creditare.

Reducerea (de circa 0,5%) se va aplica la aproximativ doua treimi din bancile comerciale din zona urbana ale caror active reprezinta 13% din totalul activelor bancare. De asemenea, masura se va aplica si in cazul a 80-90% din bancile aflate in mediu rural. .

In prezent, cele mai mari banci din China sunt obligate sa plaseze 20% din depozite sub forma de rezerve la banca centrala, in timp ce bancile de talie mijlocie au nivelul RMO de 18%. In cazul bancilor rurale si a creditorilor de talie mica, li se aplica un RMO de 16,5% sau chiar mai putin.

Chiar daca economia va creste conform asteptarilor cu 7,5% in acest an, tot va fi cel mai lent ritm de crestere din 1990 incoace. E dfrept, economistii unor banci de investitii (Morgan Stanley) si-au redus prognozele de crestere la numai 7%.

Reducerea se va aplica la aproximativ doua treimi din bancile comerciale din zona urbana, ale caror active reprezinta 13% din totalul activelor bancare. De asemenea, masura se va aplica si in cazul a 80-90% din bancile aflate in mediu rural.

China nu este singura tara in care s-a luat o astfel de masura.

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilitati banesti ale bancilor, pastrate in conturi deschise la BNR. Functiile principale ale mecanismului RMO in lei sunt cea de control monetar (aflata in stransa corelatie cu cea de gestionare a lichiditatii de catre BNR) si cea de stabilizare a ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara. Rolul major al RMO in valuta este acela de a tempera expansiunea creditului in valuta.

Baza de calcul a RMO se determina ca nivel mediu zilnic (pe perioada de observare) al soldurilor elementelor de pasiv in lei si in valuta din bilanturile bancilor (cu exceptia pasivelor interbancare, a obligatiilor catre BNR si a capitalurilor proprii);

Ratele RMO pot fi diferentiate atat in functie de moneda de constituire, cat si in functie de scadenta reziduala a elementelor incluse in baza de calcul (mai mica sau mai mare de 2 ani);

Deficitului de rezerve i se aplica o dobanda penalizatoare, iar abaterile repetate se sanctioneaza prin avertisment, amenzi sau prin limitarea operatiunilor institutiei de credit.