"Intr-o zi cu putine anunturi pe plan global, Institutul National de Statistica a publicat datele privind productia industriala in aprilie. Aceasta a scazut cu 0.3% luna/luna in timp ce a crescut cu 5.9% an/an. Sectorul manufacturier a produs in ritm lunar cu 0.1% mai mult si cu 7.8% in ritm anual in timp ce productia tuturor celorlalte sectoare a scazut luna/luna. Fata de luna corespunzatoare a anului trecut productia industriei miniere a crescut cu 5.9% in timp ce productia in sectorul energetic s-a contractat cu 8.4%", se arata in raportul zilnic al Piraeus Bank.

  •  Piata Valutara

Masurile de politica monetara adoptate recent de BCE au reusit o depreciere a euro, investitorii reorientandu-si portofoliile spre monede cu randamente superioare. In momentul redactarii euro se tranzactioneaza la USD 1.3532/EUR. Monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro miercuri dimineata. Leul a deschis constant la 4.3850/EUR si a scazut pana la 4.3970/EUR. Ne asteptam ca perechea sa inchida ziua in aceeasi zona, se mai arata in raportul Piraeus Bank.

  • Piata Monetara 

Potrivit aceluiasi document, ratele repo au continuat sa scada miercuri dimineata, O/N fiind cotat sub 1.5% iar segmentul maturitatilor de pana intr-o luna pozitionandu-se sub 2.0%; curba randamentelor implicite a alunecat deasemenea, O/N tranzactionandu-se in jurul a 1.3% iar maturitatile intre sase luni si un an plasandu-se sub 2.0%.

  • Piata Titlurilor

Miercuri dimineata, activitatea pe piata secundara a titlurilor suverane denominate in lei a ramas calma, investitorii asteptand probabil anuntul privind inflatia care este va fi facut maine.

  •  Metale Pretioase

"Preturile metalelor pretioase s-au mentinut miercuri dimineata in jurul nivelelor de ieri; pretul aurului a fluctuat in jurul a 1,260.00 dolari pe uncie, argintul a urcat usor la 19.22 dolari pe uncie in timp ce platina se tranzactioneaza la 1,474.40 dolari pe uncie. Paladiul este cotat la 851.18 dolari pe uncie dupa ce a testat din nou in cursul diminetii maximul ultimilor trei ani si jumatate atins prima oara marti la 854.00 dolari pe uncie", mai spun analistii bancii grecesti.

  • ING: reamintim magnetismul nivelului 4,39/EUR si presupunem ca o depreciere usoara se va dovedi temporara

Leul nu a parut ieri ca urmeaza evolutia buna din piata titlurilor de stat, inchizand ziua neschimbat la 4,3870/EUR. A inceput aceasta dimineata intr-o nota pesimista si in prezent a pierdut aproximativ 100 de puncte. Scaderile usoare ale burselor europene, deprecierea similara valutelor din regiune alaturi de lipsa de date interesante la nivel global limiteaza posibilitatea justificarii unei reveniri a monedei nationale in sesiunea de astazi. Totusi, reamintim magnetismul nivelului 4,39/EUR si presupunem ca o depreciere usoara se va dovedi temporara, se arata intr-un raport transmis zilnic de ING.

Ratele de dobanda pe termen foarte scurt au continuat sa scada, coborand ieri 60 de puncte de baza catre 1,15%. Segmentul 1M-3M a urmat aceasta tendinta si s-a repozitionat astazi la 1,30-1,75% fata de 1,80-1,90% mentionat in raportul precedent. In acelasi timp randamentul implicit pentru swap-urile valutare cu scadenta 1Y a coborat 10pb la 1,95%. Titlurile de stat au avut o evolutie mai putin dinamica insa titlul cu scadenta de 2Y pentru care avem o recomandare de cumparare este tranzactionat in prezent la 3,00/2,90%, la 15pb de nivelul tinta.

Credem ca cererea pentru acest insturment nu este complet reflectata in piata secundara si asteptam licitatia de maine pentru un titlu similar (0,3 miliarde lei, scadenta 2Y, insa cu o scadenta cu 4 luni mai lunga decat cea a instrumentului recomandat).

Ratele de dobanda au coborat in ultimele zile, in linie cu asteptarile noastre pe termen scurt, insa ne asteptam ca pozitia lichiditatii sa continue se imbunatatateasca iar conditiile din piata globala par mult mai favorabile fata de debutul anului cand au fost atinse niveluri deosebit de scazute. In ianuarie segmentul 1M-3M era cotat la 1,05-1,10% in timp ce rata 1Y era tranzactionata sub 1,70%. Pe atunci BNR redusese rata rezervelor obligatorii si promisese

masuri similare in viitor insa piata parea inca preocupata de un grup de economiii mai fragile. Observand evolutia randamentelor titlurilor de stat emise de state europene sudice, dispozitia din piata pare ca s-a modificat puternic in ultimele cinci luni.