E intotdeauna o provocare pentru mine sa tin atat de dimineata discursuri dar ma bazez si pe faptul ca poate nici dumneavoastra nu v-ati trezit complet cu totii. Vreau sa va spun ca azi-noapte nu am dormit foarte bine pentru ca urmeaza sa am o intalnire cu FMI, CE si BM", a declarat in deschiderea discursului sau premierul Victor Ponta la conferinta Euromoney desfasurata joi la Bucuresti.

Victor PontaFoto: AGERPRES

Asculta aici discursul primulu ministru.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Nu voi inceta sa amintesc rezultatele bune de anul trecut si cred ca toti sunt de acord cu mine cand spun ca 2013 fost un an foarte bun pentru economia Romania. De asemene, imaginea tarii noastre in ochii investitorilor s-a imbunatatit radical", a mai spus Ponta, reamintind si de imbunatatirea recenta a ratingului de tara.

Am sa va dau cateva cifre, a continuat Ponta. "In 2012 Romania a pierdut 85 de milioane de euro. In 2013 am avut un profit de 300 de milioane profit, ceea ce inseamna ca imbunatatrea managementului poate fi facuta chiar si in Romania! Reformele in sectorul energetic au fost insostite de IPO-uri de succes si cred ca pot fi optimist cu privire la listarile care urmeaza in aceste zile", a mai spus premierul.

.

Dintre intentiile anuntate joi in cadrul conferintei:

  • Vrem sa pastram o agenda sustenabila a liberalizarii energiei. Sa avem o piata libera a energiei fara sa afectam  economia, transparenta si piata libera.
  • Independenta energetica este de asemenea unul din scopurile noastre  principale. 
  • O alta preocupare este cum sa cream locuri de munca. Chiar daca cifrele  nu arata rau, vrem sa cream locuri noi de munca dar si sa aducem la suprafata locurile de munca din economia informala. Si spunand aceasta, adaug ca principala problema aici este nivelul ridicat al taxarii muncii. Si vrem sa reducem aceasta taxare sperand ca si din aceasta masura sa scoatem la lumina o parte a economiei  negre. Vrem sa luam aceasta masura in mod sustenabil astfel ca viitorul premier sa gaseasca o economie reformata care sa nu aiba nevoie de masuri dure.

La conferinta mai participa Guvernatorul BNR, ministri, secretari de stat, bancheri, oameni de afaceri, reprezentanti ai presei internationale si locale