"Dupa criza, transferurile banesti ale persoanelor private au devenit mai importante decat investitiile straine directe. Primii au trimis in tara 4,2 miliarde de euro in vreme ce investitiile straine directe au fost de circa 2,7 miliarde de euro", a declarat joi economistul sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea. ​Dupa ce au depasit 6 miliarde de euro in 2008, remiterile romanior idn strainatate s-au stabilizat in jurul cifrei de 3-4 miliarde de euro/anual. "Ceea ce este surprinzator este ca transferurile din SUA sunt mai mari decat cele din Spania, unde lucreaza mai multi romani", a mai spus Lazea.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Ela a mai adaugat joi ca prima tema care trebuie discutata foarte serios este profilul migrantului roman. "Exista 3 tipuri de migranti. Sunt cei care migreaza spre Grecia, Portugalia, Spania- statele mediteraneene, unde se duc cei cu calificare mai redusa cu salarii mai mici si care au dificultati in a transmite acasa sume foarte mari. Ei sunt insa foarte multi. Aceasta categorie vrea sa se intoarca acasa, neavand acolo conditii de trai civilizat. Marea lor majoritate au ca plan construirea unei case in Romania sau deschiderea unui butic, a unei afaceri. O a doua categorie sunt cei care emigreaza in Germania, Marea Britanie, Franta . Ei au sau nu au dorinta de a se intoarce acasa, au conditii de viata mai bune decat prima categorie. O a treia categorie sunt cei cu calificare inalta care pleaca in SUA sau Canada si care de regula pleaca definitiv. Ei trimit bani in tara doar pentru a-si ajuta rudele, nu pentru a-si cumpara o casa sau a-si deschide un business", a mai spus economistul sef al BNR.

Anul trecut, clasamentul remiterilor e foarte interesant. Pe primul loc e Italia, pe locul al doilea e Germania iar pe loul 3 e SUA care depaseste Spania. Cei putini dar cu bani multi au depasit ca volum al remiterilor pe cei multi dar cu bani putini.

Dupa criza, transferurile banesti ale persoanelor private devin mai importante decat investitiile straine directe.

Vezi in atasament prezentare facuta joi de Valentin Lazea.