
Ela a mai adaugat joi ca prima tema care trebuie discutata foarte serios este profilul migrantului roman. "Exista 3 tipuri de migranti. Sunt cei care migreaza spre Grecia, Portugalia, Spania- statele mediteraneene, unde se duc cei cu calificare mai redusa cu salarii mai mici si care au dificultati in a transmite acasa sume foarte mari. Ei sunt insa foarte multi. Aceasta categorie vrea sa se intoarca acasa, neavand acolo conditii de trai civilizat. Marea lor majoritate au ca plan construirea unei case in Romania sau deschiderea unui butic, a unei afaceri. O a doua categorie sunt cei care emigreaza in Germania, Marea Britanie, Franta . Ei au sau nu au dorinta de a se intoarce acasa, au conditii de viata mai bune decat prima categorie. O a treia categorie sunt cei cu calificare inalta care pleaca in SUA sau Canada si care de regula pleaca definitiv. Ei trimit bani in tara doar pentru a-si ajuta rudele, nu pentru a-si cumpara o casa sau a-si deschide un business", a mai spus economistul sef al BNR.

Anul trecut, clasamentul remiterilor e foarte interesant. Pe primul loc e Italia, pe locul al doilea e Germania iar pe loul 3 e SUA care depaseste Spania. Cei putini dar cu bani multi au depasit ca volum al remiterilor pe cei multi dar cu bani putini.
Dupa criza, transferurile banesti ale persoanelor private devin mai importante decat investitiile straine directe.

Vezi in atasament prezentare facuta joi de Valentin Lazea.
Exista si efecte negative, de exemplu bula imobiliara din 2008 s-a datorat in parte faptului ca romanii care mucesc in strainatate au investit masiv in cumpararea de proprietati. Nu neaparat pentru specula ci in scopul de a-si investi banii in active care prezentau o anumita siguranta.
Oricum eu ii respect pe cei care au plecat sa munceasca, numai ei stiu cat de greu le-a fost mai ales cand au fost implicati si copii. Din pacate cei carora le displace munca prefera sa zaca in tara si sa primeasca venitul minim garantat.
In al doilea rand, creditul bancar, acordat foarte usor, a fost o principala cauza a crizei. Cele mai multe achizitii s-au facut cu credite imobiliare/ipotecare.
Un capsunar nu primeste credit in Ro pt ca nu are adeverinta de salariu cu care sa probeze veniturile. Deci nu capsunarii au facut imprumuturile ipotecare, si rezidentii tineri, cu salarii bune si foarte bune, care isi cautau locuinta.
Stiu ca exista mitul, sau exista, ca noi romanii suntem cei mai harnicvi si mai priceputi dar realitatea se pare ca este alta.
Se vede prostia din felul in care baronii sunt alesi de 20 de ani, si cum lumea intinde mina la darurile, de 2 lei, electorale.
Ca acesti bani salveaza poporul de la saracie este altceva. Se ajuta statul si guvernul roman indirect , eliminand greve si manifestatii si chiar cheltuieli sociale .