Echipele FMI-CE au avut discutii constructive cu autoritatile romanesti cu privire la asigurarea viitoarele progrese si s-au pus de acord asupra unor politici importante, insa raman probleme nerezolvate iar acestea vor fi abordate in discutii viitoare cu Guvernul roman, arata Fondul Monetar International intr-un comunicat de presa.

FMI considera ca "economia Romaniei si-a continuat procesul de recuperare si este estimata o crestere cu 2,8% in acest an. Dezechilibrele fiscale au fost reduse iar deficitul de cont curent a ramas scazut. Privind in perspectiva, echipele (FMI si CE - n.red.) au avut discutii constructive cu autoritatile romane asupra modului in care pot fi asigurate viitoare progrese si au ajuns la intelegeri asupra unor politici importante in aceasta privinta. Cu toate acestea, unele probleme raman nerezolvate.Discutiile cu autoritatile romane vor continua de la sediile fiecaruia".

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti in perioada 2-12 iunie 2014 pentru discutii in cadrul celei de a treia evaluari din cadrul acordului stand-by de tip preventiv semnat cu Romania. Vizita FMI a avut loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca Fondul Monetar International a amanat evaluarea acordului cu Romania pana in luna noiembrie.

Obligatiile asumate de Romania prin actualul acord raman in vigoare, a precizat Ponta, care a subliniat ca tara noastra va continua sa vanda actiuni in companiile de stat si este posibil sa-si reduca participatia chiar si sub 50% in unele cazuri. Potrivit primului ministru, Romania nu va ma avea nevoie de un nou acord cu FMI dupa expirarea actualului acord, in 2015.

Intr-o declaratie de presa sustinuta joi seara, seful Executivului a anuntat ca Guvernul va trimite saptamana viitoare Parlamentului un proiect de lege pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, incepand cu 1 octombrie, adica prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Seful Executivului a precizat, raspunzand unei intrebari, ca masura nu are acordul Fondului Monetar International si al Comisiei Europene, dar a anuntat ca exista resurse in buget pentru a acoperi costul de circa 850 de milioane de lei pentru ultimul trimestru al anului.

Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.