Exista mai multi indicatori favorabili pentru ca dobandirea acestui statut, de piata emergenta, sa se petreaca mai devreme de 2016:
- In luna mai, compania de rating Standard&Poor`s a imbunatatit ratingul de tara al Romaniei. "Credem ca Romania isi va mentine ritmul de crestere, in jurul procentului de 3%, in intervalul 2014-2017", spun analistii S&P;
- Romania are un deficit bugetar sub standardul Uniunii Europene, de 3%;
- Romania are unul dintre cele mai reduse grade de indatorare din UE - aproximativ 40%
Impreuna cu pensiile private, reprezentam peste 10% din datoria publica a Romaniei. Nu intamplator, ponderea detinuta de institutionalii locali in capitalizarea bursiera din Romania se afla in jurul aceluiasi prag semnificativ, de 10%, cu o tendinta clara de crestere in anii ce vin. Vom fi unul din pilonii finantarii sustenabile, pe termen mediu si lung, a economiei reale si a politicilor publice angajate prin alocari de la bugetul de stat", a declarat Dragos Neacsu.
Masa rotunda Challenging Crossroads este prima initiativa a AAF de a mijloci un dialog intre reprezentantii de top ai mediului de afaceri autohton si decidentii politici. Directiile strategice de actiune ale AAF sunt constructia institutionala a unei Romanii europene moderne si educatia financiara a romanilor.
Activele gestionate de membrii AAF si fondurile de pensii administrate privat totalizeaza peste 9,2 miliarde euro, la care se adauga cele peste 3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea. Valoarea cumulata a acestor investitii echivaleaza cu 10% din PIB-ul Romaniei.
La prima sesiune a Romanian Roundtable: Challenging Crossroads au fost prezenti: Misu Negritoiu - presedinte ASF, Stefan Nanu - director general al Trezoreriei Statului, Ludwik Sobolewski - CEO al Bursei de Valori Bucuresti, Mihai Marcu - presedinte CA MedLife, Mihai Ionescu - seful reprezentantei Deutsche Bank in Romania, Horia Braun-Erdei - director general & director de investitii la ING Investment Management Romania, Radu Craciun - economist sef BCR. Piata fondurilor de pensii administrate privat, singurul segment financiar care a inregistrat cresteri in perioada crizei, a fost reprezentata de Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private si vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
AAF a avut initiativa de a pune pe agenda publica castigarea statutului de piata emergenta pentru Romania pornind de la principalele sale prioritati: participarea activa la crearea si implementarea de politici publice cu efecte imediate si sustenabile in economia romaneasca si contribuirea la crearea unei culturi antreprenoriale autohtone