Cristian Socol: Romania isi respecta total angajamentele pana la sfarsitul acordului preventiv din 2015
"Romania isi respecta/ isi va respecta toate conditionalitatile convenite cu creditorii internationali atat in ceea ce priveste tintele macroeconomice, cat si reformele structurale. Angajamentul total pentru respectarea prevederilor din acordul stand by, dar si a prevederilor noilor reguli de guvernanta la nivel macroeconomic prevazute in Compactul Fiscal, Six Pack, Semestrul European s.a. se poate vedea din indeplinirea absoluta a tintelor de parcurs convenite. Romania nu a tras/ nu va trage niciun ban de la institutiile financiare internationale in timpul acordului preventiv pentru un motiv simplu - nu are nevoie", a afirmat Socol.
Consilierul premierului a mai declarat ca Romania arata un tablou macroeconomic solid, cu crestere economica record, inflatia si deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externa in scadere si datorie publica mult sub pragul de sustenabilitate. Socol sustine ca Romania indeplineste azi 10 criterii din cele 11 prevazute in sistemul european Macroeconomic Imbalances Procedure - mecanism de avertizare timpurie a dezechilibrelor macroeconomice.
"Romania este puternic imunizata in fata socurilor interne si externe - un buffer in trezorerie de 7 miliarde euro care asigura peste 4 luni din nevoia de finantare curenta, rezervele BNR sunt mult peste limita de confort, fie ca judecam dupa regula Greenspan Guidotti raportandu-le la datoria externa pe termen scurt (la maturitatea ramasa), dupa gradul de acoperire a trei luni de importuri sau daca acopera cel putin o cincime din M2.
Exporturile au un ritm de crestere mai mare decat cel al datoriei externe pe termen scurt. Romania este perceputa ca o economie solida, increderea in potentialul economiei romanesti fiind reflectat in cote de risc asociate si costuri de finantare la minime istorice", a mai afirmat Cristian Socol.
Delegatiile Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in Romania in perioada 2-12 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand by si a primei evaluari a programului preventiv privind balanta de plati a Romaniei cu Comisia Europeana.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
dar ptr cine?
ptr ei si camarila; la ceilalti - ajutoare sociale!
cineva minte, hai sa aflam cine :)
Socol argumenta la tvr1 ca acciza nu afecteaza populatia direct deoarece numai 44% din gospodarii nu detin un automobil ?!
Nici cel mai cinstit guvern nu si-a propus sa scape de deficitul bugetar !
Strategiile actuale ne spun că tot pe datorie se va guverna și în viitor.
Statul român se împrumută din străinătate în ritm alert.
Rata dobânzii este mult mai mare decât rata medie de creștere economică.
Scăderea datoriei publice se poate face prin creșterea impozitării, prin creșterea veniturilor statului ca proporție în PIB. Din păcate aceasta este rețeta de dezvoltare susținută din Palatul Victorului.
Forumul Economic Mondial a prezentat The Europe 2020 Competitiveness Report.
România ocupă ultimul loc (28) în acest clasament al competitivității, coborând o poziție față de situația din 2012, fiind întrecută de fosta codașă, Bulgaria. Țara noastră se situează pe cea mai joasă poziție la majoritatea indicatorilor luați în considerare, grupați în trei mari categorii: creșterea inteligentă, creșterea inclusivă, creșterea sustenabilă.
România nu are de fapt o piață a muncii, iar politica fiscală sufocă crearea de locuri de muncă și aspectele colaterale (investițiile, inovarea, productivitatea etc.)
Îngrijorător este și faptul că scorul României din acest clasament (3,6) este mai mic decât cel al majorității statelor care aspiră să adere la Uniunea Europeană – Islanda, Macedonia, Turcia – doar Serbia având o performanță mai proastă. În același timp, România se află la o distanță apreciabilă de țările BRIC -Brazilia, China, India, Rusia – despre care știm că măcar în parte sunt caracterizate de regimuri politice autocrate, mai puțin prietenoase cu economia de piață.
Cum se explică această contra-performanță? Prin calitatea slabă a actului de guvernare. Prin nivelul corupției care infectează toate etajele puterii politice și care conduce la perpetuarea unui sistem fiscal dăunător creșterii economice, a unui sistem de învățământ esua
Fara sa fiu un mare expert in negocierile cu FMI stiu si eu ca nu ati indeplinit urmatoarele:
Privatizarea Oltchim
Privatizarea CFR
Management privat la companiile de stat.
Gradul de colectare a impozitelor
Cum veniti Dumnevoastra si afirmati senin, ca si cum nici usturoi n-ati mancat nici gura nu va miroase ca:
" Angajamentul total pentru respectarea prevederilor din acordul stand by, dar si a prevederilor noilor reguli de guvernanta la nivel macroeconomic prevazute in Compactul Fiscal, Six Pack, Semestrul European s.a. se poate vedea din indeplinirea absoluta a tintelor de parcurs convenite. "
Care "absoluta"? N-ati indeplinit cateva tinte deloc, Dimpotriva! La unele dintre ele ati facut chiar pasi indarat.
"Cosmetizarea adevarului" e asta sau "Minciuna"?
- afirmatiile pro guvern fac parte din fisa postului!
- multi vad, putin pricep(asta seamana cu multi da'..."destepti"!)..
- leafa d-nului consilier merge!
Este palma ce rasuna pe "obrazul "guvernului Ponta.
Voi vedeti alta iesire or alta semnificatie ???,eu nu .
Cota unica a fost introdusa contrar "recomandarilor" tuturor celor care vedeau doar o scadere temporara a incasarilor dar nu vedeau efecul benefic care de fapt va duce la crestera acestora. La fel si cu CAS-ul.
"Incapatanarea" guvernului actual este de salutat. Sa spui in fata FMI-ului ca economia este dinamica si ca nu poti pur si simplu sa faci un calcul -5% CAS = - X milioane la buget este un semnal extrem de bun pentru economie, pentru soliditatea rezultatelor actuale si a planurilor de viitor.
Guvernul asta (intr-un context diferit sunt de acord) are curajul ca in anul alegerilor sa-i spun FMI-ului ca e bine cum e situatia si ca de aici trebuie sa ne descurcam singuri pentru ca FMI-ul se pricepe la ajustari dar nu si la crestere economica. Trebuie sa stii cand sa intrii intr-o relatie cu FMI-ul dar si mai bine cand sa iesi (daca nu vrei sa ramai permanent in zona perfuziilor financiare si a cresterii economice mediocre fara impact in nivelul e trai).
In 2009 TB si EB foloseau o transa de la FMI pentru plata pensiilor si salariilor (fapt fara precedent in Romania si in practica internationala a FMI). In 2014 guvernul Ponta are curajul sa spuna "nu putem da drumul economiei, creeri de locuri de munca samd daca ne e frica de drobul de sare care sta sa cada".
Imi pare foarte rau dar guvernul Ponta nu a tras nici o transa din acest acord cu FMI-ul, nu mareste pensile si salariile in an electoral si nici nu mareste cheltuielile inutil in an electoral. Coalitia aflata la guvernare acum va da si viitorul Presedinte al Romaniei (cu toate riscurile asociate legate de fragilitatea democratiei.
Prefer sa votez cu cei a caror ideologie politica nu are nici o legatura cu ideile mele atata timp cat sunt convins ca e mai bine pentru binele general. Daca PNL-ul va mai bate mult campii cu PPE-ul, cu basistii din PDL si cu alte prostii Ponta (sau altul) va castiga prezidentialele fluierand.