Nefinalizarea vizitei delegatiei FMI-BM-CE cu semnarea unei scrisori de intentie nu inseamna in niciun fel ca acordul cu creditorii internationali este suspendat, asa cum sugereaza anumite voci publice, a declarat duminica, pentru Agerpres consilierul premierului, Cristian Socol. Potrivit acestuia, evaluarea din noiembrie se va finaliza cu conditii agreate de ambele parti. In schimb, ministrul pentru Buget Liviu Voinea a declarat vineri pentru HotNews.ro ca acordul de precautie cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana este in vigoare, insa Romania nu va putea accesa o transa de imprumut nici daca ar vrea, pana la emiterea unei scrisori de intentie de la Bucuresti si aprobarea de catre finantatorii internationali.

Cristian SocolFoto: Arhiva personala

"Romania isi respecta/ isi va respecta toate conditionalitatile convenite cu creditorii internationali atat in ceea ce priveste tintele macroeconomice, cat si reformele structurale. Angajamentul total pentru respectarea prevederilor din acordul stand by, dar si a prevederilor noilor reguli de guvernanta la nivel macroeconomic prevazute in Compactul Fiscal, Six Pack, Semestrul European s.a. se poate vedea din indeplinirea absoluta a tintelor de parcurs convenite. Romania nu a tras/ nu va trage niciun ban de la institutiile financiare internationale in timpul acordului preventiv pentru un motiv simplu - nu are nevoie", a afirmat Socol.

Consilierul premierului a mai declarat ca Romania arata un tablou macroeconomic solid, cu crestere economica record, inflatia si deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externa in scadere si datorie publica mult sub pragul de sustenabilitate. Socol sustine ca Romania indeplineste azi 10 criterii din cele 11 prevazute in sistemul european Macroeconomic Imbalances Procedure - mecanism de avertizare timpurie a dezechilibrelor macroeconomice.

"Romania este puternic imunizata in fata socurilor interne si externe - un buffer in trezorerie de 7 miliarde euro care asigura peste 4 luni din nevoia de finantare curenta, rezervele BNR sunt mult peste limita de confort, fie ca judecam dupa regula Greenspan Guidotti raportandu-le la datoria externa pe termen scurt (la maturitatea ramasa), dupa gradul de acoperire a trei luni de importuri sau daca acopera cel putin o cincime din M2.

Exporturile au un ritm de crestere mai mare decat cel al datoriei externe pe termen scurt. Romania este perceputa ca o economie solida, increderea in potentialul economiei romanesti fiind reflectat in cote de risc asociate si costuri de finantare la minime istorice", a mai afirmat Cristian Socol.

Delegatiile Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in Romania in perioada 2-12 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand by si a primei evaluari a programului preventiv privind balanta de plati a Romaniei cu Comisia Europeana.