In primele 3 luni din 2014, ne-au vizitat tara circa 309.000 de turisti straini, acestia cheltuind in Romania 876,2 milioane lei (circa 200 de milioane de euro), arata Statistica int-un comunicat difuzat luni. Asta inseamna o medie de 650 de euro/turist, din care cei mai multi bani (aproape 50% din totalul banilor cheltuiti) s-au dus pe cazare. In baruri si restaurante cheltuiala medie/turist a fost de 100 de euro pe intreaga durata a sederii in tara (circa 16% din bugetul cheltuielilor) iar un euro din 10 cheltuiti a fost in magazine, mai arata datele Statisticii. Cifrele arata 0 scadere fata de 2013, cand in intregul an ne-au vizitat 1,71 ilioane de turisti straini, acestia cheltuind in Romania peste un miliard de euro.

ins1Foto: Hotnews
  • Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (69,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 77,1% din total.
  • Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (30,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 22,9% din total. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati

  • Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile  pentru cazare (48,9%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,3%).
  • Cheltuielile turistilor nerezidenti in  restaurante si baruri au fost de 15,9% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 39,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuielile de cumpararea alimentelor si bauturilor (34,4%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,6% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 43,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Citeste si "Doar 35% dintre turistii straini vin in Romania in scop privat. Cei mai cheltuitori- israelienii si americanii- prefera cazinourile"

  • Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (80,2% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de  12,3% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 5,6%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,9%.

  • Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (45,8%) din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (85,0%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 14,2% iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.
  • Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,9% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 73,4 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Citeste si "Turistii straini au cheltuit in 2011 in Romania 3,99 miliarde de lei. Vezi in text structura cheltuielilor strainilor si ce tara trimite cei mai multi turisti in Romania "

  • Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 41,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 33,8% si-au organizat singuri sejurul.