"Salut faptul ca am constatat un consens politic deplin cu privire la adoptarea euro in 2019. Este o tinta ambitioasa dar inca fezabila. In 2006-2007, intre tarile postcomuniste, Romania avea tinta cea mai avansata- anul 2014. Tarile din jur aveau drept tinta 2010, 2012 samd. Datorita crizei s-au schimbat multe din paradigmele adoptarii monedei unice. Drumul adoptarii este lung si anevoios. Aceasta tinta ar trebui acoperita cu un parcurs cu obiective intermediare, cu lucruri mult mai concrete.Trecerea la euro nu este o chestiune pur monetara, ci e un biectiv economic al intregii tari. Daca se lucreaza coerent, acest obectiv trebuie sa fie utilizat drept catalizator si ancora", a declarat luni Isarescu, la audierile in comisiile de specialitate. In sala este prezent Daniel Daianu, candidat la CA al BNR si Gheorghe Gherghina, de asemenea candidat. Stirea se actualizeaza.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Asculta mai jos discursul lui Isarescu in fata comisiilor reunite:

Descarca fisierul audio in format MP3

Principalele declaratii ale Guvernatorului:

  • Consiliul care isi incheie mandatul in prezent este unul inchegat, matur, cu membri care au dovedit o buna stapanire de sine in momente grele.
  • Au existat si frictiuni, e drept, dar a fost un Consiliu extrem de profesionist
  • Mandatul CA care a inceput in 2009 a cuprins o perioada destul de grea din punct de vedere economic si financiar. Vorbesc despre criza globala care a afectat serios si Romania. BNR s-a ocupat de stabilitatea preturilor, de stabilitatea cursului de schimb.
  • Numai stabilitatea preturilor nu este suficienta pentru a asigura stabilitatea financiara. Evenimentului din 2007-2009 au dovedit acest lucru.
  • Din practica BCE dar si din tendintele observate la BCE am inceput sa acordam o mai mare atentie stabilitatii financiare.
  • Acum, la sfarsitul acestui mandat pot spune ca, cu o oarecare intarziere, in Romania avem o situatie buna din punct de vedere al stabilitatii preturilor. Nu suntem in pericol de deflatie, media anuala e undeva sub 2%. Stabilitatea cursului este de asemenea un lucru dovedit in practica, iar din punct de vedere al stabilitatii financiare, criza nu a insemnat niciun ban public care sa fie injectat in sistemul bancar.
  • Speram ca in perioada urmatoare creditul in lei sa se accelereze
  • In toata Europa se strange cureaua. Dupa euforie, lumea e mult mai prudenta - ma refer inclusiv la reglementatori- la bancile centrale. Si atunci avem o situatie relativ paradoxala. Pentru intreaga perioada de cand sunt la conducerea BNR avem lichiditate suficienta dar in conditiile unor norme restrictive, ale unui pesimism, bancile nu acorda credite.
  • Bancile spun ca intreprinderile nu sunt capitalizate etc, iar firmele spun ca bancile au norme foarte severe. Noi ce putem face? Sa-i punem fata in fata si sa vedem ce se poate face.
  • Avem fonduri de garantare, eu cred ca ele nu functioneaza chiar cum trebuie

Stirea se actualizeaza.