"Parlamentul a votat noul Consiliu de Administratie al BNR. Guvernatorul institutiei a castigat un nou mandat (previzibil, avand in vedere comentariile clare ale politicienilor) insa aceasta nu a fost situatia in cazul viceguvernatorui Popa. Experienta deosebita si nivelul calitatilor profesionale ale celui din urma sugereaza ca modificarea este o pierdere puternica pentru conducerea bancii insa participantii la piata pot avea ingrijorari suplimentare avand in vedere ca independenta institutiei ar putea sa se modifice", se arata intr-un raport remis marti de ING. In urma votului de ieri ministrul delegat pentru buget si un secretar de stat din cadrul ministerului finantelor au intrat in structura de conducere iar aceasta va starni probabil teama ca actiunile viitoare ale bancii vor fi menite sa sustina planurile executivului, se mai arata in raport.

Consideram ca aceasta idee este rezonabila si, chiar daca nu ne asteptam la consecinte imediate in pietele financiare, credem ca politica monetara din viitor va pune un accent mai pronuntat asupra unui curs de schimb mai puternic. Aceasta pare mai probabil decat o politica ce promoveaza rate de dobanda deosebit de scazute, tendinta comuna in cazul bancilor centrale apopiate de executiv, fiind o politica posibil mai eficienta din punct de vedere politic in cazul Romaniei, mai scriu autorii Raportului.

Leul a pierdut 25 de puncte in sedinta de luni, inchizand ziua la 4,3945/EUR, insa activitatea de astazi este diferita. In linie cu deprecierea mai multor monede relativ riscante leul s-a depreciat vizibil, fiind tranzactionat in prezent la 4,4065/EUR, intr-o miscare ce nu a mai fost vazuta de aproximativ o luna. Leul a depasit media mobila de 22 de zile, o premiera in ultimele trei luni. Totusi, avand in vedere cresterile sensibile ale burselor europene si aprecierea modica a monedelor regionale, credem ca slabiciunea leului este temporara.

Ingrijorarea economistilor din ING Bank nu este singulara in peisajul bancar. Si alti oficiali din sistem spun ca lucrurile "s-au limpezit" cu privire la intentia Executivului de a-si subordona mascat politica bancii centrale. Voinea si Gherghina sunt exact de ceea ce BNR NU aveau nevoie. Iar indepartarea lui Popa este gestul de care se mira toti, mai ales ca se pare ca a existat un acord tacit al Guvernatorului in aceasta privinta", au declarat pentru HotNews executivi din banking.