Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca "este iluzoriu" sa se creada ca Fiscul va recupera in totalitate creantele de la firmele aflate in insolventa pentru a se sustine astfel reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, dupa cum arata premierul Victor Ponta, informeaza Mediafax. Ionut Dumitru a aratat ca, potrivit datelor Bancii Mondiale, rata medie de recuperare a datoriilor de catre un creditor de la firmele in insolventa se situeaza la 30%.

"Daca ne uitam in rapoartele Bancii Mondiale, pentru Romania atunci cand discutam de o firma in insolventa, cat dureaza insolventa si cat recupereaza din creanta creditorul, discutam de 30% rata de recuperare medie de creanta si o perioada de peste trei ani. Daca ne asteptam ca un creditor, fie el si Fiscul, sa recupereze in totalitate o creanta fata de o firma in insolventa, probabil ca este iluzoriu", a declarat Dumitru joi, dupa un participarea la un summit bancar.

Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, daca vor fi recuperate cele 40 de miliarde de lei datorate de catre contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF.

El a argumentat astfel de ce este "absolut necesara" promulgarea noului Cod al Insolventei, cerut si de catre mediul economic.