"La nivelul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala se inregistreaza un numar de 39.641 beneficiari de drepturi de asistenta sociala care au primit sume necuvenite ce totalizeaza suma de 30,75 milioane lei, pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni" se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta postat pe pagina Ministerului Muncii, prin care se propune recuperarea sumelor cu renuntarea la dobanzi/penalitati/majorari de intarziere. "Aplicarea de dobanzi si penalitati in situatia determinarii unui drept acordat necuvenit, va conduce la o vulnerabilizare si mai accentuata a acestor familii sau persoane", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului.

Cele mai multe plati sunt inregistrate la indemnizatia pentru cresterea copilului, respectiv 16,4 milioane lei si 11,4 milioane lei la ajutorul social si alocatia pentru sustinerea familiei, se mai arata in Nota de Fundamentare a proiectului de OUG.

Tot in acelasi document se mai apreciaza ca nivelul ajutoarelor, alocatiilor si indemnizatiilor acordate ca beneficii de asistenta sociala sunt relativ reduse, iar aplicarea dobanzilor/penalitatilor/majorarilor va duce la dublarea efectiva a sumelor datorate, in conditiile in care acesta este lipsit de venituri sau are venituri extrem de reduse. Astfel, recuperarea cu dobanzi/penalitati/majorari a alocatiei de stat pentru copii, a alocatiei pentru sustinerea familiei, a drepturilor pentru persoanele cu dizabilitati, a ajutorului social si chiar a indemnizatiei pentru cresterea copilului poate crea noi situatii sociale.

Pentru indemnizatia de crestere a copilului, principala cauza a constituirii debitului o constituie realizarea de venituri supuse impozitului, de regula din diverse forme de colaborare cu firme de asigurari sau de distributie a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de pana in 100 lei. In cazul ajutorului social sau al alocatiei pentru sustinerea familiei, cele mai multe sume de recuperat se inregistreaza ca urmare a platii subventiilor pentru agricultura in perioada in care persoanele/familiile sunt beneficiare ale drepturilor mentionate.

Pentru suma de 30,75 milioane lei primita necuvenit, totalul accesoriilor (dobanzi, penalitati sau majorari de intarziere) pentru anul 2014 se ridica la 5,8 milioane lei.