Dupa ce rezultatele solide privind activitatea manufacturiera in China si Japonia crescusera sperantele, investitorii au fost dezamagiti luni dimineata de datele despre activitatea economica a lunii iunie in zona euro, scriu economistii Piraeus Bank. Conform sondajului realizat de Markit, cresterea economica in Germania a pierdut din viteza. Activitatea economica in Franta a continuat sa se restranga, iar pentru zona euro indicele privind activitatea manufacturiera s-a situat la 51.90 puncte iar cel privind serviciile a fost de 52.80 puncte, amandoua sub forecast si sub nivelul din luna anterioara. Pe acest fond, euro a pierdut teren in fata dolarului american in urma anunturilor preliminare dezamagitoare privind activitatea economica din regiune. Moneda unica se tranzactioneaza in momentul redactarii la USD 1.3580/EUR.

Zlotul a redus din pierderile inregistrate saptamana trecuta dupa izbucnirea agitatiei din lumea politica, desi controversele continua. Moneda poloneza este cotata la 4.1560/EUR in timp ce forintul si leul s-au tranzactionat in intervale inguste. Leul a deschis mai puternic la 4.3980/EUR si a ramas in zona 4.3950-4.3995/EUR. Ne asteptam ca RON sa termine sesiunea in aceeasi regiune.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa imprumute azi doua sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de aproape noua ani. Ne asteptam ca randamentul mediu platit de guvern sa se situeze in jurul a 4.45%.

Preturile metalelor pretioase s-au plasat pe nivele de echilibru luni dimineata, aurul fluctuand usor in jurul valorii de 1313.00 dolari pe uncie, iar argintul mentinandu-se la 20.82 dolari pe uncie. Platina si paladiul au scazut tranzactionandu-se la 1,445.20 dolari pe uncie respectiv la 812.20 dolari pe uncie.