Banca Centrala Europeana recomanda BNR eliminarea impozitului special de 80% si aplicarea cotei standard, de 16%, concomitent cu stabilirea propriilor norme contabile
"Este o discutie la nivel european despre cum se asigura independenta bancilor centrale si cum se acopera eventualele pierderi. Cehii, de exemplu, care au pierderi enorme, dintr-o politica de sprijinire a economiei, nu le vor putea acoperi din eventuale profituri nici de acum in zece ani", au adaugat sursele citate.
Daca inainte de criza financiara BNR a inregistrat pierderi in mod repetat, in ultimii ani a avut profituri consistente, prin care au acoperit minusurile precedente si chiar a platit sume mari catre bugetul de stat.
Potrivit unor surse guvernamentale, cea mai mare contributie la buget a fost platita de BNR in 2012, cand pozitia de ministru al Finantelor era ocupata de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, detasat temporar de la banca centrala.
BNR a obtinut in 2012 un profit net de 696,14 milioane lei (156,2 milioane euro), peste dublul nivelului din 2011, cand a avut un castig de 301,3 milioane lei.
BNR a virat la bugetul de stat suma de 556,9 milioane de lei (aproximativ 124 milioane euro), de peste doua ori fata de suma platita in 2011, reprezentand 80% din castig, potrivit legii, astfel ca profitul net ramas la dispozitia bancii a fost de 139,2 milioane lei (circa 31,2 milioane euro).
Pentru 2010, BNR a raportat un profit net de 1,4 miliarde de lei.
Banca centrala a raportat, insa, pierderi in 2013, in ciuda faptului ca Ministerul Finantelor bugeta incasari de cel putin 1 miliard de lei de la BNR. Explicatia oficiala a bancii centrale a fost ca a trecut deliberat in pozitia de debitor net al sistemului bancar, tocmai pentru a consolida in randul bancilor perceptia de scadere a dobanzilor pe termen lung.
Cu toate acestea, sunt oficiali care sustin ca pierderea de anul trecut este legata si de ajustarea unor cifre dupa supraestimarea profitului pe 2012.
Pe de alta parte, se pare ca recenta criza din Turcia, care a avut ca efect iesiri de capital din regiune si deprecierea monedelor statelor din zona, a reprezentat o gura de oxigen pentru banca centrala, care a reusit sa vanda valuta si sa marcheze un profit semnificativ, fara a aprecia leul, informatie sugerata chiar de guvernatorul Mugur Isarescu.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Mult tupeu au astia, prietenii lui Masonica !
Cota de 80% pare ceva exagerat de care se bucura unii, dar acestia nu se prea gandesc atunci cand apar nevoile si toti alearga si dau din colt in colt in cautarea banilor!
De acord si cu nevoia de a avea norme contabile proprii - sa nu fie strangulate de catre MF -
Faptul ca in bordul BNR-ului acum sunt tot felul de neaveniti insa ma pune serios pe ganduri si sper ca acestia rapid sa inteleaga unde lucreaza acum - adicalea la BNR - fie sa plece linistiti catre alte zari...
Oare cum a fost posibil ca monstrul sacru dl. Gherghina sa ajunga in bordul BNR??? Nebanuite sunt parghiile manuite de fostii care ar mai vrea si ei un ciolan...
Cei trei monstrii care pot speria BNR-ul si Romania: Georgescu, Gherghina si Voinea!