"Presiunea de depreciere ce parea probabila in sedinta trecuta s-a dovedit slaba si temporara. Leul a oscilat catre 4,3950/EUR insa a corectat rapid aceasta miscare si a inchis usor mai apreciat, la nivelul 4,3875/EUR, probabil ajutat si de indicii potrivit carora urmeaza o relaxare usoara a politicii monetare. Moneda nationala a revenit joi dimineata la nivelul deja obisnuit de 4,39/EUR insa semnele din debutul sedintei sugereaza ca va testa din nou pragul de 4,3850/EUR. O depasire pare probabila astazi insa si o apreciere dincolo de 4,39/EUR ar creste probabilitatea depasirii pragului respectiv in urmatoarele zile", se arata intr-un raport transmis joi de ING.

Presa citeaza surse oficiale ce anunta ca banca centrala va reducere rata rezervelor obligatorii pentru pasivele in valuta la sedinta de marti (in prezent aceasta este 18% si o scadere probabila ar putea fi de 2ppt in cazul in care reducerea din ianurie este un etalon) si va lua in considerare o reducere a ratei cheie in toamna in cazul in care perspectivele inflatiei se imbunatatesc pana la punctul in care inflatia va parea ca se va situa sub 3% la

finalul anului (in prezent banca centrala anticipeaza o inflatie de final de an de 3,3%). Asemenea indicii de politica monetara nu sunt obisnuite in cazul Romaniei, deci este dificil sa le luam in considerare insa faptul ca cele doua agentii de stiri prezinta individual informatiile ne face credem ca aceasta nu a fost o scurgere accidentala, se mai arata in raport.

"Astfel, incorporam o reducere de aproximativ 2ppt pentru sedinta de marti, chiar daca rationamentul oferit de oficialul anonim nu ne este prea usor de inteles. Acesta ar fi spus ca mentinerea rezervelor respective a devenit scumpa pentru banca nationala insa ajustarea unor instrumente de politica monetara din motive de profitabilitate nu ni se pare compatibila cu mandatul institutiei. Cu toate acestea, este mai interesant ca la finalul sedintei de politica monetara din mai guvernatorul anunta ca reducerea rezervelor minime obligatorii in lei ar putea veni dupa o reducere pentru cele in valuta, iar aceasta incepe sa para din ce in mai probabil pentru sedinta din 4 august. Credem ca aceasta idee a determinat miscarea titlurilor de stat de ieri de 5-10pb mai mult decat potentiala reducere a ratei cheie din toamna", mai spun autorii raportului ING.

Ratele de dobanda pe termen foarte scurt au continuat sa creasca, avansand 60pb ieri catre 3,30%, intr-o expansiune de 140pb in doua sedinte. Desi cheltuielile publice reduse si emisiunile de titluri de stat relativ mari

din prezent sunt factori negativi pentru situatia lichiditatii, credem ca presupusele interventiile valutare impotriva leului mentin pozitia de lichiditate in zona de excedent. Segmentul 1M-3M a ramas la 1,70% in sedinta de ieri insa randamentele titlurilor de stat au inregistrat scaderi de 5-10pb in urma indiciilor de politica monetara. Astfel, titlurile de stat 3Y, 5Y si 9Y sunt cotate in prezent la 3,00%, 3,50% si respectiv 4,40%. Titlul 2Y pentru care avem o recomandare de cumparare s-a apropiat la 10pb de nivelul la care am setat pragul inchiderii pozitei, fiind tranzactionat la 2,70/2,65%.