Cererea de credite din partea firmelor romanest a scazut, tendinta care se va mentine si in al doilea trimestru, estimeaza bancile locale, raspunzand intrebarilor BNR din sondajul trimestrial. Pentru finele lunii iunie, bancile anticipeaza continuarea tendintei de scadere a cererii de finantare din partea companiilor si un avans al cererii din partea populatiei, indiferent de tipul creditului (ipotecar sau consum). De asemenea, asteptarile bancherilor sunt de relaxare a standardelor de creditare. Cererea de credite a inregistrat o scadere moderata in primul trimestru din 2014, din cauza diminuarii cererii de credite pe termen scurt din partea IMM. Potrivit bancilor, riscul de credit asociat companiilor este in crestere, cu exceptia corporatiilor, pentru care s-a inregistrat o scadere comparativ cu trimestrul precedent.

  • Nivelul LTV (loan to value) pentru creditele garantate exclusiv cu ipoteci aflate in portofoliu la T1/2014 a inregistrat o crestere (la 100%, de la 96% in T4/2013), scaderea valorii garantiilor fiind, cel mai probabil, fundamentul pentru aceasta evolutie. In cazul creditelor nou acordate in T1/2014 s-a consemnat un avans usor al nivelului LTV, la circa 68 la suta (comparativ cu 66% anterior).
  • Institutiile de credit au estimat un nivel al pierderii in caz de nerambursare (LGD) aferenta creditelor care au intrat in starea de nerambursare4 in T1/2014 de circa 45%.

Cererea de credite

La nivel agregat, in T1/2014, s-a inregistrat o scadere moderata a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, evolutie influentata de diminuarea cererii de credite pe termen scurt din partea IMM. Pentru toate celelalte tipuri de credite, indiferent de marimea companiei solicitante si de maturitatea creditului, cererea a fost in crestere. Institutiile de credit estimeaza pentru T2/2014 scaderea cu o amplitudine ridicata a cererii de finantare la nivel agregat, pe fondul declinului cererii pentru toate tipurile de credite.

  •  Evolutii ale riscului de credit asociat creditarii companiilor nefinanciare

In perceptia bancilor, riscul asociat companiilor nefinanciare in functie de sectorul in care activeaza a avut o evolutie mixta in T1/2014, comparativ cu T4/2013 (Grafic 5). Potrivit tendintei din ultimii ani, sectorul imobiliar ramane cel mai riscant din perspectiva calitatii portofoliului de credite al bancilor, insa pentru prima data in ultimii 2 ani s-a consemnat o scadere a riscului de credit asociat sectoarelor agricultura, industrie si comert.

In functie de dimensiunea companiei, opinia institutiilor de credit cu privire la riscul de credit asociat creditarii companiilor nefinanciare a fost mixta in T1/2014. Bancile au apreciat ca riscul aferent IMM a continuat sa creasca. In ceea ce priveste riscul asociat creditarii corporatiilor, acesta a inregistrat o scadere pentru prima data in ultimii 2 ani, in opinia bancilor.

Aspecte specifice creditarii imobiliare (achizitia de locuinte si terenuri)

Majoritatea factorilor care stau la baza modificarii standardelor creditelor pentru achizitia de terenuri si locuinte nu au cunoscut schimbari notabile in T1/2014, modificarea concurentei in sectorul bancar fiind singurul factor care a contribuit la relaxarea usoara a standardelor creditarii.

Institutiile de credit au raportat in T1/2014 o valoare medie a LTV (loan to value) pentru creditele nou acordate in ultimele 3 luni in crestere fata de trimestrul anterior, la aproximativ 80% (de la 77% in T4/2013, Grafic 10). Pe de alta parte, la nivelul stocului total de credite imobiliare, valoarea medie a LTV a ramas constanta, la circa 87%.

Gradul mediu de indatorare a fost mentinut relativ constant in T1/2014, atat in cazul creditelor nou acordate, cat si la nivelul portofoliului total de credite imobiliare, in jurul valorilor de 45%, respectiv 50%

  • Evolutia cererii de credite imobiliare si a preturilor la locuinte

Conform institutiilor de credit, cererea de credite imobiliare s-a mentinut relativ constanta in T1/2014, pentru

trimestrul urmator (T2/2014), anticipandu-se in schimb o majorare a cererii. In opinia bancilor, pretul locuintelor a continuat sa scada si in T1/2014 (in procent net de circa 50%). Trendul descendent este asteptat sa persiste si in T2/2014.

Aspecte specifice creditului de consum

Conform bancilor, cererea pentru credite de consum a ramas constanta la nivel agregat in T1/2014. In structura, situatia a fost mixta: cererea pentru carduri de credit a fost in crestere comparativ cu trimestrul precedent, in timp ce pe segmentul creditelor garantate cu ipoteci s-a inregistrat o contractie a cererii de credite noi.

Pentru trimestrul urmator (T2/2014), institutiile de credit anticipeaza un avans al cererii de consum, pe fondul stabilizarii cererii pe segmentul creditelor garantate cu ipoteci si al majorarii cererii pentru cardurile de credit

La nivel agregat, pierderea medie in caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populatiei intrate in starea de nerambursare in T1/2014 s-a situat in jurul valorii de 45%. LGD pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci si pentru cardurile de credit s-a mentinut la cele mai ridicate niveluri din cadrul portofoliului institutiilor de credit (peste 60%), in timp ce pentru creditele imobiliare si pentru cele de consum garantate cu ipoteci, LGD

inregistreaza valori de peste 20, respectiv 35%.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Chestionarul este structurat in doua sectiuni, urmarind distinct caracteristicile creditului catre companii nefinanciare si populatie.