Exista in randul ziaristilor oameni care inoveaza, oameni care cauta stiri pe care le ofera cu impartialitate consumatorilor de media, dar sunt si simpli functionari de presa. Lucru valabil si printre comunicatori-au si acestia comunicatori dedicati si functionari- si nu doar in banking ci in toate industriile. Problema reala a presei economice este ca jurnalistii de calitate sunt putini si sunt supusi unor presiuni in crestere. Presiuni legate de timp, de selectarea informatiilor relevante, de mai multe domenii pe care trebuie sa le gestioneze simultan... De partea cealalta, si comunicatorii sunt supusi unor presiuni profesionale care uneori te impiedica sa reactionezi in mod optim", a spus joi Cornel Cojocaru, fostul sef pe Comunicare la BCR, in prezent consilier in cadrul BNR, la o dezbatere organizata de FinMedia, legata de abordarea subiectelor economice in perioadele electorale. La finalul dezbaterii, Finmedia a acordat premiile pentru excelenta in jurnalismul economic "Florin Petria".

La dezbatere - moderata de reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor- au participat ca vorbitori reprezentanti ai Bancii Nationale, BCR si Raiffeisen Bank, dar si doi reprezentanti din media, detinatori ai premiilor pentru Master in jurnalism economic "Florin Petria"- Ionut Balan (Jurnalul.ro) si Dan Popa (HotNews.ro). Discutiile s-au axat pe disfunctiile legate de comunicarea dintre banci si jurnalistii din zona economica, ambele tabere sustinand nevoia unei profesionalizari atat pe zona de media cat si pe cea de comunicare. "Unii comunicatori din banci raspund cu mare intarziere sau chiar deloc uneori solicitarlor jurnalistilor. Cand ti se pun in mana oua, nu ai voie te miri ca ti se serveste omleta la masa, in loc de friptura", a spus reprezentantul HotNews.ro.

De partea cealalta, reprezentantii bancilor au abordat subiectul informatiilor incomplete sau chiar incorecte pe alocuri care apar in ziare sau in rubrici economice, admitand ca perioada de criza a dus la "subtierea" randurilor jurnalistilor profesionisti, care au preferat uneori sa opteze pentru alte profesii din ratiuni de confort financiar.

In cadrul editiei din acest an a premiilor "Florin Petria" premiul pentru Master in jurnalism a fost adjudecat de catre Ovidiu Tempea (Mediafax), recunoscut ca fiind cel mai bun ziarist al momentului pe zona bancara. Vom reveni cu castigatorii celorlalte sectiuni.