Listarea Electrica a obtinut aproximativ 1,95 miliarde RON din oferta publica initiala (IPO) constand intr-o oferta de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra. IPO-ul Electrica a fost considerat un succes intr-un mediu in care in aceeasi perioada aveau loc alte 22 de listari in desfasurare, dintre care unele au esuat, precum si in contextul tensiunilor geopolitice din zona. Pretul Final de Oferta, la care vor fi vandute actiunile investitorilor institutionali si investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 RON/actiune si 13,66 USD/GDR.

IPO-ul a constat intr-o oferta de 177.188.744 actiuni ordinare noi, reprezentand 105% din numarul total de actiuni existente ale companiei, rezultand o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde RON si o capitalizare bursiera a Societatii de 3,81 miliarde RON. Alocarea Actiunilor Oferite si GDR-urilor Oferite va fi conditionata de confirmarea de catre UKLA a eligibilitatii listarii GDR-urilor.

"Acesta este cel mai mare IPO de pana acum din Romania, iar fondurile-record obtinute din listare vor fi folosite pentru investitii. Credem ca atragerea de investitori privati prin listarea liderului in distributia si furnizarea de electricitate de pe piata romaneasca va contribui la cresterea transparentei si a eficientei Electrica, avand un impact pozitiv, atat asupra profitabilitatii acesteia, cat si asupra pretului si calitatii serviciilor prestate utilizatorilor si consumatorilor finali", explica ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

La randul lui, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Generale de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie, e de parare ca atata vreme cat Eectrica genereaza o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distributie a electricitatii, asta va permite actionarilor sa aiba acces la profituri si distribuiri de dividende previzibile. "Credem ca actiunea Electrica isi va pastra atractivitatea in timp datorita acestei stabilitati", mai spune Dumitrascu.

"Suntem multumiti ca privatizarea companiei printr-o oferta publica initiala de o asemenea dimensiune a generat un interes ridicat atat din partea investitorilor de retail, cat si a celor institutionali. Ne vom concentra in continuare pe crearea de valoare pentru toti actionarii companiei, prin investirea fondurilor obtinute din listare printre altele in reteaua de distributie, unde putem beneficia de un randament favorabil pentru aceste tipuri de investitii din partea autoritatii de reglementar", a declarat si Directorul general al Electrica, Ioan Rosca.

  • "Oferta publica initiala a Electrica a avut o dimensiune mai mare si o structura mai complexa decat celelalte listari realizate anterior in Romania. Ne bucuram ca am reusit sa ne incadram in termenele stabilite de Guvern pentru realizarea listarii si sa atragem in acelasi timp in Electrica investitori de calitate, pe termen lung si la un pret corect", spune Mirela Ionescu, Managing Director, Head of Capital Markets & Investment Banking, Raiffeisen Bank.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis, in urma consultarii Coordonatorilor Globali*, realocarea unui numar de 10.631.325 din transa adresata investitorilor institutionali catre transele de retail.

Pentru investitorii mici de retail, cu alocari garantate de pana la 1.000 de actiuni pe investitor, pana la un total de 10.000.000 actiuni, va fi alocat un numar de 8.269.977 actiuni, la Pretul Final de Oferta. Garantarea alocarilor este conceputa astfel incat sa fie incurajate subscrierile investitorilor mici, cu acces limitat la produse financiare, ce permit majorarea semnificativa a capacitatii de subscriere. Un numar de 11.220.785 actiuni va fi alocat restului din transa de retail, iar investitorii care au subscris in primele cinci zile din perioada de subscriere vor beneficia de un pret de 10,45 RON pe actiune (la un discount de 5% fata de Pretul Final de Oferta), in timp ce investitorilor care au subscris ulterior le vor fi alocate actiuni la Pretul Final de Oferta. Investitorilor mari de retail le va fi alocat un numar de 17.781.875 actiuni sub forma de actiuni si GDR-uri, la Pretul Final de Oferta.

Modul de alocare in cadrul transei pentru investitorii institutionali urmareste sa asigure confortul ca interesele pe termen lung ale Electrica sunt protejate, luandu-se in calcul criterii calitative, precum orientarea catre sectorul energetic, atragerea unor investitori din regiunea Europei Centrale si de Est, precum si prin aplicarea unui raport mai mare de 5:1 intre investitorii pe termen lung si cei pe termen scurt. Investitorilor institutionali le va fi alocat un numar de 139.979.107 actiuni sub forma de actiuni si GDR-uri la Pretul final de Oferta.

Alocarea in cadrul transei investitorilor mari va fi realizata pro-rata, in baza unui indice de alocare de 0,1475952193, iar in cadrul transei investitorilor mici vor fi alocate pro-rata doar actiunile care nu se incadreaza in criteriile de alocare garantata, cu un factor de alocare de 0,3303339908.

Sindicatul de intermediere anticipeaza ca admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa din Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc in sau in jurul datei de 4 iulie, 2014.

Activitatea de distributie de energie electrica a Electrica este cea mai mare din Romania, atat in termeni de cantitate de energie electrica distribuita catre utilizatori, cat si dupa numarul de utilizatori, iar activitatea de furnizare este cea mai mare din Romania, in functie de cantitatea de energie electrica furnizata consumatorilor si in functie de numarul de consumatori. In 2013, Electrica a generat din activitatile desfasurate venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde RON si EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane RON.