Banca centrala a Bulgariei a denuntat vineri "o tentativa de destabilizare a statului" prin intermediul unui atac asupra sistemului sau bancar, dupa publicarea pe internet a unor mesaje in care se afirma ca First Investment Bank (FIB), a treia banca a tarii, are dificultati financiare, scrie AFP.

Trimiterea acestor mesaje, pe net si pe telefoane mobile, a provocat o mini-panica la Sofia, unde clientii au luat cu asalt ghiseele bancii.

In urma cu o saptamana, clientii unei alte banci, Corporate Commercial Bank (CCB), au format cozi la ghisee dupa publicarea unui articol care vorbea despre insolvabilitatea iminenta a acestei banci. A cincea banca a tarii a fost nevoita sa-si suspende platile si se afla sub supervizarea speciala a bancii centrale.

Bulgarii pastreaza proaspata in memorie marea criza din 1996-97, cand 14 banci au dat faliment in interval de un an.

FIB a incercat sa-si linisteasca clientii intr-un comunicat in care afirma ca birourile sale vor raspunde tuturor cererilor de retragere de bani, chiar daca vor fi nevoite sa ramana deschise peste programul obisnuit.

Ministrul de Interne Tsvetlin Iovcev a vorbit despre "un atac" impotriva First Investment Bank si a anuntat ca a fost deschisa o ancheta. Un oficial din ministerul de Interne, Svetlozar Lazarov, a afirmat ca doua alte banci - pe care nu le-a nominalizat - sunt obiectul unor atacuri similare.

Sistemul bancar "functioneaza fara probleme", a sustinut guvernatorul bancii centrale, Ivan Iskrov, intr-un comunicat. Bancile ofera dobanzi ridicate si dispun de o buna solvabilitate avand in vedere depozitele persoanelor fizice (20,6 miliarde euro) si ale firmelor (11,8 miliarde euro), qui constituent 81% du PIB de 2013.

Intr-un studiu publicat in urma cu doua saptamani, agentia de rating Standard and Poor's a indicat un bilant pozitiv. Lichiditatile bancilor sunt ridicate, fiind "sustinute de cresterea depozitelor, care o depaseste pe cea a creditelor".

Numerosi economisti au asigurat in aceasta saptamana ca nu este posibila o repetare a crizei din 1996-97, cu exceptia unei retrageri masive a depozitelor.

Bulgaria traverseaza o noua faza de instabilitate politica. Dupa ce si-a pierdut sprijinul parlamentar, guvernul de tehnocrati urmeaza sa-si anunte demisia in perioada urmatoare, ceea ce va deschide calea alegerilor anticipate, in toamna acestui an.