Romania si Ungaria, singurele tari din afara zonei euro care cred ca adoptarea monedei unice va avea consecinte pozitive asupra economieisi asupra lor personal, arata un sondaj publicat in aceasta luna de catre Comisia Europeana. Nici numarul respondentilor in masura sa indice numarul corect al statelor din zona euro nu pare sa fie in favoarea europenilor: acesta variaza de la 39% in Croatia, la 25% in Romania.

Vezi intreg sondajul in atasament.

Alte cateva concluzii din sondaj:

  • Majoritatea respondentilor sunt in favoarea introducerii monedei euro in Bulgaria, Croatia, Ungaria si Romania. In Lituania, 48% (-in scadere cu 7 p.p.) sunt impotriva si 46% sunt in favoarea introducerii monedei unice (in crestere cu 5 p.p.).
  • Majoritatea respondentilor din statele din afara zonei euro cred ca introducerea monedei europene va duce la cresterea preturilor. Procentele variaza intre 76% in Polonia, 50% in Ungaria si 48% in Romania.
  • Proportia respondentilor care au folosit bancnote euro variaza de la 87% in Croatia, la 50% (in scadere cu 4 pp), in Lituania. In Bulgaria, 67% dintre cetateni au utilizat bancnote euro, iar in Romania-79%.
  • Romania (57% vs 43%) este singura tara din statele europene care nu au trecut la euro in care respondentii au declarat ca au utilizat bancnote euro mai mult in interiorul tarii decat inafara ei.  In alte tari, respondentii au admis ca au utilizat bancnote euro preponderent in strainatate.: Lituania (79% vs 20%), Republica Ceha  (78% vs 22%), Polonia (69% vs 31%), Ungaria (69% vs 31%), Croatia (61% vs 38%), si Bulgaria (59% vs 41%).

  • In Romania, 85% din respondenti considera vom adera la moneda euro la un moment dat . Dintre acestia, aproape jumatate (45%) sunt convinsi vom trece la euro pana in 2019, in timp ce 40% cred ca acest lucru se va intampla in 2020 sau mai tarziu. Doar 3% cred ca tara noastra nu va adera niciodata la moneda euro, iar 12% dintre respondenti nu stiu cand Romania va introduce moneda unica

Citeste integral in atasament sondajul Comisiei Europene