Nici scandalul legat de bancile bulgaresti, nici anuntul MFP prin care anunta intentia Guvernului de a imprumuta 3,7 miliarde de lei (peste 1 miliard de dolari americani) in luna iulie si nici deprecierea unor monede din regiune (zlotul de pilda) nu au miscat luni cursul leului, acesta tranzactionandu-se in intervalul 4.38-4.39/EUR. Perechea EUR/USD a crescut usor luni dimineata tranzactionandu-se intre 1.3638 si 1.3662. Investitorii asteapta sedinta ECB din zilele urmatoare si datele despre piata muncii din SUA pentru a deduce viitoarea evolutie a perechii. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat mixt in cursul diminetii: forintul a revenit dupa ce a atins un nou minim al ultimei luni, in timp ce zlotul a pierdut ceva teren fata de euro, scriu economistii Piraeus Bank in raportul transmis luni dupa pranz.

Rata inflatiei a ramas in zona euro in iunie pentru a noua luna la rand in ceea ce presedintele BCE a numit „zona periculoasa” adica in intervalul de sub 1.0%. Conform datelor preliminare facute publice azi, rata inflatiei a fost neschimbata in iunie la 0.5% YoY in timp ce inflatia core a crescut la 0.8% YoY de la 0.7% in mai. BCE se reuneste joi si desi piata nu estimeaza ca vor fi anuntate noi masuri asteapta cu interes comentariile presedintelui.

Piata Titlurilor

Ministerul Finantelor a anuntat luni programul licitatiilor din luna iulie. Guvernul intentioneaza sa imprumute 3,7 miliarde lei dintre care un miliard de lei in certificate de trezorerie cu maturitate de un an si doua miliarde sapte sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitati reziduale situate spre mijlocul curbei randamentelor.

Metale Pretioase

Preturile metalelor pretioase s-au tranzactionat in intervale inguste luni dimineata, investitorii asteptand sedinta BCE programata pentru aceasta saptamana. Aurul a ramas in jurul valorii de 1,315.00 dolari pe uncie, argintul a scazut usor la 20.82 dolari pe uncie, pretul platinei a crescut la 1,478.10 dolari pe uncie iar cel al paladiului la 840.00 dolari pe uncie.