In luna mai 2014, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3%, aflandu-se in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara, a transmis marti Statistica. Numarul somerilor estimat pentru luna mai din anul curent este de 718.000 persoane, in crestere fata de luna precedenta (702.000 persoane) si in scadere fata de aceeasi luna din anul precedent (723.000 persoane), se mai arata in comunicatul statisticienilor. Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,5% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,8% pentru luna mai 2014 (6,4% in cazul barbatilor si 5,0% in cel al femeilor).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 74,0% din numarul total al somerilor estimat pentru luna mai 2014. Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.

Populatia activa cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila, incluzand populatia ocupata si somerii.

Cele doua seturi de indicatori statistici (somajul lunar conform definitiei internationale si somajul inregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de masurare, conceptele, definitiile si sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, insa, ofera o imagine completa si reala asupra pietei romanesti a fortei de munca.