"Deciziile BNR de astazi au confirmat scenariul macroeconomic central elaborat de Banca Transilvania. Dupa parerea noastra, reducerea ratei RMO aplicabila pasivelor in valuta a fost determinata de noile decizii de relaxare a politicii monetare din Zona Euro (de la sedinta din iunie), intr-un context caracterizat prin consolidarea stabilitatii financiare pe plan intern, dar si de climatul benign din pietele financiare internationale. Aceasta decizie confirma de asemenea directia pregatirii scenariului de aderare la Zona Euro de la 1 ianuarie 2019. De asemenea, consideram ca mentinerea dobanzii de referinta la 3.5% a fost determinata de perspectivele de accelerare a economiei (exclus agricultura) si a inflatiei in a doua jumatate a anului curent. Nu in ultimul rand, apreciem ca mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii la RON a fost determinata de excesul de lichiditate din piata monetara, explica coordonatrul Departamentului de analiza al BT, Andrei Radulescu.

"In scenariul central consideram ca banca centrala va mentine dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 3.5% pana la finele anului curent. De asemenea, consideram ca BNR va continua procesul de normalizare a ratelor rezervelor minime obligatorii pe termen mediu (cadenta de 2 puncte procentuale la valuta), momentul unor astfel de decizii fiind dependent de evolutia perspectivelor pentru stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara pe plan intern", mai spune Andrei Rasulescu..

Reaminti ca marti, in cea de-a 5-a sedinta de politica monetara din acest an Consiliul de Administratie al bancii centrale a mentinut dobanda de referinta la nivelul minim istoric (3.5%). De asemenea, BNR a mentinut rata rezervelor minime obligatorii aplicabila pasivelor in RON la 12%. Pe de alta parte, banca centrala a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 18% la 16%, incepand cu perioada 24 iulie - 23 august.

Comunicatul detaliat al sedintei de politica monetara (care va fi publicat in aceasta dupa-amiaza) si Briefing-ul de Presa al Guvernatorului Isarescu ar putea oferi indicii cu privire la deciziile BNR de la urmatoarele sedinte de politica monetara. Pana la finele acestui an mai sunt doar 3 sedinte de politica monetara, urmatoarea fiind pe 4 august.

  • Muscalu, ING: Reducerea rezervelor in valuta nu are un impact material vizibil asupra pietelor leului

Reducerea rezervelor in valuta nu are un impact material vizibil asupra pietelor leului, precum o reducere a rezervelor in lei, care ar putea face ca titlurile de stat pe termen scurt sa para mai atractive, potrivit economistului-sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu, citat de Agerpres..

"Interesant este pentru noi daca la ora 15,30 guvernatorul Bancii Centrale va continua pe linia sugerata in mai, line ce prezenta reducerea rezervelor in valuta ca un prim pas inaintea unei reduceri similare pentru rezervele in lei. Spunem ca ar fi interesant pentru ca aceasta reducere a rezervelor in valuta nu are un impact material vizibil asupra pietelor leului, in special asupra cursului de schimb si asupra ratelor, pe cand despre o reducere a rezervelor in lei putem spune opusul. Aceea ar avea un impact puternic asupra pietelor leului", a spus Vlad Muscalu.

Acesta sustine ca o reducere a rezervelor la lei ar putea face ca titlurile de stat pe termen scurt sa para mai atractive in conditiile in care lichiditatea va fi abundenta si ratele pe termen scurt vor fi mai scazute, potrivit Agerpres.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, prezinta marti, la ora 15,30, in cadrul unui briefing de presa, comunicatul detaliat referitor la hotararile adoptate de Consiliul de Administratie al bancii centrale.